Kippensoep met orzo

Foto Cathy Van de Moortele

Het brood was nog warm van de oven... de citroen gaf net dat extra zuurtje aan de soep en dat wisten we hier wel te waarderen.
Ik heb nog extra soepballetjes toegevoegd aan de soep (en ze ook nog even kort gebakken na het garen.. mmmm), maar op zich kan je deze soep ook gewoon met kip serveren. Ik heb orzo (Griekse pasta) gebruikt, die je kan vervangen door andere kleine pasta of ook wel basmati rijst bijvoorbeeld. Genieten maar weer!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 300 gr kipfilet, in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
  • 150 gr witte selder, van de draden ontdaan en in grove brunoise gesneden
  • 150 gr wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 1 kruidentuiltje (laurier, rozemarijn, thijm)
  • 1.2 l (versgemaakte) kippenbouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • 450 gr kalfsgehakt
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 20 gr paneermeel
  • 100 gr orzo (Griekse pasta) of andere rijst
  • 150 ml room
  • verse bieslook, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Leg de blokjes kip in de pot en kruid met peper en zout.
  • Laat de kip aan beide zijden wat kleur krijgen en schep ze dan in een kommetje.
  • Voeg wat extra olie toe indien nodig en doe de uien in de pan.
  • Laat de uien wat zachter worden en doe er dan de selder en wortel bij.
  • Laat de groentjes zachter worden en voeg dan de stukjes kip weer toe.
  • Leg het kruidentuiltje in de pot en giet er de kippenbouillon bij. Het citroensap zal de soep verfrissen.
  • Meng het kalfsgehakt met peterselie, peper, zout en paneermeel.
  • Rol kleine balletjes van het gehakt en pocheer ze kort in wat bouillon.
  • Bak de helft van de balletjes nog even aan in wat olijfolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de orzo toe aan de soep wanneer de groentjes en de kip bijna helemaal gaar zijn.
  • Laat de orzo garen.
  • Voeg op het laatst de room en de gebakken balletjes toe en warm nog even goed door.
  • Strooi flink wat verse bieslook over de soep en schep om.
  • Serveer de soep met vers gebakken brood.

TIP:

Vergeet niet om het kruidentuiltje uit de soep te halen.
De rest van de gepocheerde balletjes laat je afkoelen. Die vries je in voor je volgende tomatensoep of voor de vol-au-vent.
Je kan ook restjes rijst gebruiken van de vorige dag. De rijst is wel lekkerder als hij in de soep gegaard is, want dan slurpt hij bouillon op ipv water. 
Haalde je in het weekend kip aan 't spit in huis? Gebruik gerust de restjes van de kip om deze soep te maken.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties