Spaans visstoofpotje

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik zou op het werk een vispannetje klaar maken, je kent het wel, onze Belgische klassieker: zalm, witte vis (kabeljauw of koolvis bijvoorbeeld), grijze Noordzeegarnaaltjes, champignonnetjes... en bovenop een beetje geraspte kaas en daarna even onder de grill. Het werd een ander gerecht, met name een Spaans visstoofpotje. En ik kan je verzekeren dat het lekker was. Toen ik thuis kwam, heb ik het meteen ook gemaakt voor ons avondmaal. Ik had net zeeduivel ontdooid en dat leek me ook wel een fijne vis om hierin te verwerken. Kies gerust kabeljauw en zalm of wat jij maar lekker vindt.

Wat hebben we nodig:

  • 200 ml olijfolie
  • 1 hele grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 groene paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes van een goed merk (in de zomer zou ik verse, zongerijpte tomaten gebruiken)
  • peper van de molen
  • zout
  • 1l (zelfgemaakte) visfumet
  • 4 flinke aardappelen, geschild en in grove blokjes gesneden
  • 4 visfilets naar keuze (kies voor vaste vissoorten, zodat de vis niet helemaal uit elkaar valt in de saus), in gelijke stukken gesneden
  • een handjevol platte peterselie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olijfolie warm worden in een diepe hapjespan of in een zware pot, type Le Creuset.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en laat die op een heel zacht vuur bakken, zonder ze te laten kleuren. Reken hier zeker 10 min voor, zodat ze heel veel smaak krijgen.
  • Voeg de twee kleuren paprikablokjes toe en bak ze mee.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en kruid met peper en zout.
  • Laat de saus "bakken" en indikken, tot ze net niet aan de pan blijft plakken. Reken hier zo'n 45 min voor en zorg dat het vuur laag genoeg staat.
  • Blus met de 3/4 van de visfumet en breng de saus weer goed op warmte.
  • Voeg de aardappelblokjes toe aan de saus en laat ze garen. Voeg zonodig extra fumet toe.
  • Plet de peterselie met de knoflook in de vijzel. Voeg de rest van de visfumet toe aan de peterselie en roer goed los.
  • Giet deze kruidensaus in de pan en schep om.
  • Leg de visfilets in de saus. Kruid ze met peper en zout.
  • Op een medium vuur laat je de vis zachtjes garen. De aardappelen garen nog even mee door, tot ze helemaal zacht zijn.
  • Serveer dit gerecht met knapperig stokbrood.
  • Hou je niet in en plet de aardappelblokjes in de saus, het maakt het alleen nog lekkerder.

TIP:

Ik heb er deze keer ook wat scampi bij gedaan. Je kan opteren om die eerst kort aan te bakken en ze dan helemaal op het einde in de saus tussen de visfilets te leggen of je legt ze meteen bij de visfilets.


 

Reacties