Stoofpot kip met sinaasappelsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Wat een geurig aroma, wanneer je het deksel van je Creuset opent... Sinaasappel met kip is altijd een goeie combi en ik doe het niet vaak genoeg. Saffraan, honing en dan een beetje pit van chilipeper. Mmmm... laat de kip na het garen even kort grillen, zodat ze een knapperig velletje krijgt en strooi er dan geroosterde amandeltjes over. Zorg dat je ook wat krokant stokbrood in huis hebt, om de saus mee op te dippen. Ik heb er fregola (getoaste parelcouscous) bij gemaakt, omdat het zo leuk oogt en omdat je er nog extra saus kan over doen. 

Wat hebben we nodig:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • klontje boter
  • 1 kg kippenbillen, drooggedept
  • peper van de molen 
  • zout
  • 1 grote, rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • een stukje gember, geschild en geraspt
  • 2 eetlepels vloeiende bloem
  • 300 ml (versgemaakte) kippenbouillon
  • 1/4 chilipeper, horizontaal doorgesneden en pitjes verwijderd
  • 2 stukken sinaasappelschil (zonder wit)
  • het sap van 2 perssinaasappelen
  • enkele draadjes saffraan, opgelost in 30 ml warm water
  • 2 eetlepels echte honing (bij voorkeur donkere, vloeibare heidehoning)
  • 150 gr wortelen, geschraapt en diagonaal gesneden
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 50 gr amandelschilfers, geroosterd in een droog pannetje
  • verse platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olie samen met de boter goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Kruid de kip aan alle zijden met peper en zout.
  • Kleur de billen mooi bruin aan beide kanten en laat ze rusten op een bord.
  • Fruit de uisnippers in het resterende vet en laat ze zacht worden op een zacht vuurtje.
  • Voeg de knoflook en gember toe en laat even meegaren.
  • Strooi de bloem over de uien en meng goed. Laat de bloem even mee bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Blus met de bouillon en schraap eventuele bakrestjes los.
  • Leg de kip (velkant naar boven) weer in de pan (doe er ook eventuele sappen bij die op het bord liggen).
  • Leg de chilipeper en sinaasappelschil in de pan en overgiet met het sinaasappelsap en het saffraanwater.
  • Zoet met de honing.
  • Breng de kip aan de kook, zet het deksel op de pot en laat de kip nu zachtjes sudderen gedurende een half uurtje.
  • Voeg de wortelen toe, kruid met peper en zout. Zet het deksel weer op de pan en laat nog 20 min verder garen of tot de worteltjes zacht zijn.
  • Roer de kikkererwten door de stoofpot en strooi er ook wat gehakte peterselie bij.
  • Laat nog even goed doorwarmen.
  • Zet de pot even onder de grill, om de billen extra kleur te geven.
  • Bestrooi de kip met de geroosterde amandelschilfers en extra peterselie.

TIP:

Het lijkt me ook een goed idee, om er volgende keer ook gedroogde abrikozen en kaneel bij te doen. 
Geen fan van kikkererwten? Vervang ze door gehalveerde krieltjes en voeg die toe, samen met de worteltjes.
Was je saus een beetje te pittig van de chili? Roer er dan wat (kokos)room onder.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties