Flan patissier

Foto Cathy Van de Moortele

We kennen allemaal de flan brĂ©silienne, met nootjes en slagroom. Ook de flan caramel is een dessert dat ik graag op tafel zet. Maar wat dacht je van een eenvoudige, gebakken flan patissier, zonder deeglaagje? Makkelijker kan het niet toch? Op het einde van de baktijd, zet ik de flan nog even onder de grill, om hem wat extra kleur te geven. Laat de flan helemaal afkoelen op een rooster en zet hem daarna nog een nachtje in de koelkast. 

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eieren
  • 125 ml melk
  • 100 gr vanillepuddingpoeder (of maĂ¯zena)
  • 1 eetlepel vanille extract (geen essence)
  • 875 ml melk
  • 160 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel vanillepasta
  • 15 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ronde taartvorm van 25cm diameter in met boter en leg er een bakpapiertje in (enkel onderaan, niet de zijkanten). Vet ook het bakpapiertje in. Bestuif met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm.
  • Klop de eieren los met de 125 ml melk, het vanillepuddingpoeder en het vanille extract.
  • Doe de 875 ml melk in een steelpannetje met de suiker, de vanillepasta en de vanillesuiker.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Neem de hete melk van het vuur en klop hem geleidelijk aan door het papje wat je eerder al maakte. Blijf steeds goed mengen met een garde, zodat de eieren niet gaan stollen.
  • Eens alles goed gemengd is, giet je het volledige beslag in het steelpannetje en zet je dat terug op een matig vuur.
  • Laat de vla lichtjes indikken. Van zodra hij brobbelt, neem je hem van het vuur en giet je hem over in de voorbereide vorm.
  • Zet de flan patissier in het midden van de oven gedurende 40 min.
  • Leg de grill aan en zet de flan iets hoger in de oven.
  • Blijf goed bij de oven, zodat de flan niet verbrandt. Hij mag wel lichte, zwarte vlekjes vertonen.
  • Laat de flan in de vorm volledig afkoelen op een rooster.
  • Zet de flan een nachtje in de koelkast.
  • Maak de zijkanten van de flan los van de vorm. Gebruik hiervoor een mes. Draai de vorm voorzichtig om op een bord. Haal het bakpapier weg. Leg een tweede bord op de flan en draai hem weer om.
  • Snij de flan in punten.

TIP:

In de meeste supermarkten kan je vanille essence of aroma krijgen in kleine, glazen buisjes. Probeer hier weg van te blijven, want deze producten hebben helemaal niets te maken met vanille, het zijn synthetische producten. Ik maak liefst gebruik van de vanilleproducten van Nielsen-Massey, omdat je op die manier gegarandeerd echte vanille uit Madagascar toevoegt aan je gerechten en dat proef je. Ik heb zowel vanille extract als vanillepasta als vanillepoeder en vanillestokken in huis. De gebruikte vanillestokken spoel ik af onder stromend water, ik laat ze goed drogen en daarna stop ik ze in een gesloten bokaal met fijne griessuiker, om mijn eigen vanillesuiker van te maken.

Reacties