Natillas

Foto Cathy Van de Moortele

Deze Spaanse vanillevla houdt het midden tussen crème anglaise en onze crème patissière (banketbakkersroom - pudding - gele pap). Hij is niet te lopend maar ook niet te vast en het ons beter bekende speculooskoekje bovenop, wordt in Spanje niet gebruikt: zij gaan voor Maria koekjes!
Heb je een melktap in de buurt? Ga dan zeker eens een fles verse melk halen, je zal het verschil proeven.

Wat hebben we nodig:

  • 1l verse melk van bij de boer
  • een stuk citroenschil (zorg dat er geen bitter wit op zit)
  • 1 vanillestok, opengesneden
  • 4 eierdooiers + 4 eieren
  • 200 gr fijne griessuiker
  • Maria koekjes

Hoe gaan we te werk:

  • Giet de melk in een steelpan en leg er de citroenschil in.
  • Met de achterkant van een aardappelmesje, schraap je het vanillemerg uit de vanillestok. Voeg beide toe aan de melk.
  • Verwarm de melk en laat hem 10 min infuseren net onder het kookpunt.
  • Verwijder de citroenschil en de vanillestok.
  • Ondertussen klop je de eierdooiers en de eieren los met de suiker, tot de suiker opgelost is.
  • Giet een pollepel van de warme melk bij de eieren en klop goed los.
  • Voeg steeds meer melk toe aan het eiermengsel en klop tot een homogeen beslag.
  • Giet nu alles terug in de steelpan en warm goed door.
  • Blijf kloppen met een garde tot de natillas mooi ingedikt is. Zet het vuur niet te warm, zodat de eieren niet gaan stollen of je hebt natillas met roerei.
  • Giet de natillas in individuele kommetjes en leg op elke portie een Maria koekje.
  • Zet de natillas in de koelkast, zodat ze een hele nacht kunnen rusten.

TIP:

Je kan ook een kaneelstok toevoegen aan de melk ipv vanille, als je dat lekkerder vindt. Bestuif de natillas na het opstijven nog met extra kaneel.
Wil je de vla toch iets dikker? Voeg dan aan de eieren/suiker 1 à 2 eetlepels maïzena toe.

Reacties