Poolse cheesecake met chocolade en geconfijte sinaasappel

Foto Cathy Van de Moortele

Jullie vragen je allicht af, waarom ik soms boodschappen doe in de Poolse supermarkt in mijn buurt. Eenvoudig: omdat ik enkel daar de typische kaas vind voor de beste Poolse cheesecake. Je kan de kaas qua consistentie en structuur vergelijken met roomkaas zoals Philadelphia, maar er zit een klein zuurtje in deze Poolse kaas, wat het nog eens zo boeiend maakt. 
De vulling is verrijkt met zeste van sinaasappel. Ik twijfelde tussen wel of geen toplaagje van chocolade en heb dan maar gekozen voor 2 versies: eentje met en eentje zonder toplaag. Aan jou de keuze!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr boerenboter, zacht, maar niet gesmolten
  • 200 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 6 eierdooiers
  • 1 kg Poolse kaas voor cheesecake (de kaas heet Twaróg)
  • 1 koffielepel vanille extract
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 50 gr maïzena, gezeefd
  • 6 eiwitten
  • snuifje zout
  • 120 gr slagroom 
  • 100 fondant, in stukjes gesneden (of callets)
  • mineola's

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor (boven/onderwarmte) op 170°C.
  • Zet een bakplaat klaar.
  • Vet een springvorm van 24 of 26 cm diameter lichtjes in en bekleed de bodem en de randen met bakpapier.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood.
  • Schraap de boter weer naar beneden in de kom, met gebruik van een silicone spatel.
  • Voeg de bloemsuiker toe en klop zeker 5 min goed op met de boter, tot je een zalvige massa bekomt.
  • Voeg de eierdooiers één voor één toe en klop zeer goed op na elke toevoeging. Je mag geen gele sliertjes meer zien, voeg de volgende dooier pas toe wanneer de massa mooi egaal van kleur is.
  • Schraap af en toe het beslag weer naar beneden met je spatel.
  • Klop de Poolse kaas door de vulling en klop zeer goed op, zodat het mengsel heel luchtig wordt.
  • Voeg de vanille en de sinaasappelzeste toe en klop verder.
  • Strooi de maïzena over de vulling, schraap de zijkanten van de kom weer naar beneden en klop nogmaals goed op.
  • Breng de kaasvulling over in een grote kom en was je Kenwood kom en klopper zeer goed af. Ze moeten volledig droog en vetvrij zijn.
  • Klop de eiwitten op met een snuifje zout, tot je stevige pieken hebt. Klop niet te lang, de eiwitten mogen niet droog zijn.
  • Spatel de eiwitten in delen door de kaasvulling.
  • Zet de springvorm op de bakplaat en giet de kaasvulling in de vorm.
  • Effen het oppervlak met de bolle kant van een lepel.
  • Schuif de cheesecake voor 1u in de oven.
  • Zet de oven op een kier en schakel hem uit. Laat de cheesecake zo 30 min afkoelen in de oven.
  • Laat de cheesecake verder afkoelen in de vorm, op een rooster, tot hij helemaal afgekoeld is. Zet hem daarna voor een nachtje in de koelkast.
  • Ontvorm de cheesecake op een taartschaal.
  • Verwarm de room tot net onder het kookpunt.
  • Doe de stukjes chocolade in een kommetje en giet de hete room over de chocolade.
  • Laat alles zo'n 5 min staan zonder te roeren en roer dan pas door met een spatel.
  • Giet de chocoladeganache over de cheesecake en verspreid hem mooi met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de cheesecake weer in de koelkast om de ganache te laten opstijven (15 min zou voldoende moeten zijn). 
  • Werk de cheesecake af met (geconfijte) sinaasappel.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je hoeft de taart niet af te werken met een topping, daar ben je vrij in. Je kan de chocoladeganache ook vervangen door bijvoorbeeld een fruitcoulis zoals mango of framboos.
De cheesecake zal behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Zorg dat de rand van het bakpapier nog een flink deel uit de vorm komt, zodat de vulling niet overstroomt. 

Wil je graag de cheesecake afwerken met geconfijte sinaasappel? Snij de boven- en onderkanten van 2 gewassen perssinaasappelen (die hebben een dunne schil). Snij de sinaasappelen in gelijke plakken. In een brede pan (ik gebruik mijn tarte tatin pan van Le Creuset) laat je 440 gr fijne griessuiker oplossen in 360 ml water op een medium vuur. Leg de plakken sinaasappel in deze siroop en laat ze op lage temperatuur 45 min confijten. Draai ze af en toe om. Laat de geconfijte sinaasappelplakken drogen op een taartrooster die je op een bakplaat zet om de siroop op te vangen die er nog afdrupt. Laat de sinaasappelschijven enkele uren drogen en dep ze dan droog met keukenpapier. Leg ze even in de diepvriezer, zodat ze goed koud zijn. Smelt 100 gr fondant chocolade. Doop de ijskoude geconfijte sinaas in de warme chocolade: de chocolade zal meteen opstijven.
Versier de taart met sinaasappelsuiker: rasp de zeste van een sinaassappel en meng die met fijne griessuiker tot je oranje korreltjes hebt.

Geen fan van chocolade op je cheesecake? Maak dan een natuurversie en bestuif hem na het afkoelen met bloemsuiker. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties