Suikerhartjes

Foto Cathy Van de Moortele

Voor wie een echte zoetebek is: suikerhartjes. Wie de trilogie van Stefan Bloch in huis heeft, vindt dit recept daar zeker terug, in het boekje Feestelijke Recepten, onder de titel Bourbonhartjes of S-vanille. Superleuk om te maken, even snel weer op. Neem je tijd om de koekjes te laten rijzen en gebruik verse gist voor het beste resultaat. Je kan verse gist kopen bij de bakker (kost zo'n 4 euro per kg) of in kleine voorverpakte porties in de supermarkt. De hittebestendige suiker koop ik bij de winkel waar ik mijn bakbenodigdheden koop. Dat is ook de suiker die je ziet op appelflappen en pain Ć  la grecque. Geniet van deze lekkernij!

Wat hebben we nodig:

  • boerenboter om de bakplaat mee in te vetten
  • 60 gr volle melk
  • 20 gr verse gist
  • 35 gr ei
  • 160 gr patisseriebloem
  • 65 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 10 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 5 gr zelfgemaakte vanillesuiker
  • 175 gr hittebestendige suikerkristallen

Hoe gaan we te werk:

  • Vet je bakplaat flink in met boter. Dit boterlaagje zal ervoor zorgen dat de suiker op de koekjes mooi kristalliseert. Zet taartroosters klaar om de koekjes na het bakken meteen op te kunnen leggen.
  • Doe de melk in een kom en breek er de gist in. Voeg het ei toe. Klop alles samen los.
  • Voeg de bloem, de boter, de suiker, het zout en de vanillesuiker toe.
  • Meng kort tot alle ingrediĆ«nten mooi samengekomen zijn.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes van ongeveer 35 gram.
  • Leg een silicone bakmatje op je werkblad en strooi er alle hittebestendige suikerkristallen op.
  • Rol een balletje deeg door de suiker en rol het dan uit tot een worstje.
  • Doe dit met alle deegballetjes.
  • Rol de worstjes nu langer uit, door de suiker, tot ze ongeveer 25 cm lang zijn.
  • Rol het worstje aan beide zijden op, zoals een slakkenhuis, waarbij beide spiralen naar elkaar toe komen in het midden.
  • Maak de onderkanten iets puntiger.
  • Leg de koekjes op de bakplaat met wat tussenruimte.
  • Met een brede spatel druk je de koekjes plat.
  • Dek af met plastic folie en laat de koekjes 1u rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en bak de koekjes 10 - 12 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Met een brede spatel haal je de koekjes van de hete bakplaat. Draai ze onmiddellijk om op de taartroosters en laat ze zo afkoelen. Je zal zien dat de onderkanten mooi gekristalliseerd zijn door de combinatie boter/suiker.
TIP:

Je kan van de worstjes ook cirkels maken. Druk de uiteinden goed vast. Met je wijsvinger duw je de bovenkant naar beneden. Knijp de onderkant nu tot een puntje. Je hebt nu een hartje gemaakt.

Reacties