Aardappelsoep met venusschelpen

Foto Cathy Van de Moortele

Na mijn au pair maanden in Chelmsford, Massachusetts, denk ik nog graag terug aan de heerlijke clam chowder die je daar in elk restaurant kon eten. Zelfs na 30 jaar weet ik nog altijd hoe lekker ik dat vond. Ook tijdens onze latere bezoekjes aan Kissimmee, Florida, mocht ik weer genieten van deze romige soep. Je krijgt er standaard een zakje oyster crackers bij. Niet te verkrijgen in België, jammer genoeg, dus heb ik ze maar zelf gemaakt. Want ze horen er gewoon bij, die zoute crackertjes.

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr boter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 120 gr bloem
  • 7 gr zout
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 4 gr bakpoeder
  • 50 - 70 ml ijskoud water

  • 125 gr pancetta
  • 40 ml water
  • 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 selderstengel, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 45 gr bloem
  • 30 ml witte wijn
  • 1 laurier en enkele takjes thijm, samengebonden met keukentouw
  • 240 ml halfvolle melk
  • 600 ml (vis)bouillon, heet
  • 300 gr vastkokende aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 500 gr venusschelpen, gewassen en gespoeld
  • 230 ml room
  • verse bieslook, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de boter met de bloem, het zout, de suiker en het bakpoeder in de keukenrobot met het deegmes.
  • Cutter kort met de pulseerknop.
  • Voeg 50 ml van het water toe door de vulopening terwijl je blijft pulseren.
  • Voeg niet meer water toe dan nodig. Van zodra het deeg aan elkaar hangt, heb je voldoende vocht.
  • Kneed het deeg niet, maar maak er een platte schijf van en leg die in een ziploc zakje voor 30 min in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Kies een vormpje dat jij leuk vindt, het mag zeker niet te groot zijn. Ik heb mijn Tupperware raviolimaker (de ravissimo) gebruikt, zodat de koekjes wat volume hebben.
  • Rol het deeg uit en steek de vormpjes uit die je gekozen hebt.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 15 min.
  • Zet de ovendeur op een kier, leg de oven af en laat de crackers 30 min afkoelen en krokant worden in de oven.
  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en zet hem op medium warmte.
  • Doe de pancetta in de pan, met het water. Het water zorgt ervoor dat het spek zijn vet afgeeft zonder hard en bruin te worden. Eens het water verdampt is, zal het spek krokant worden zonder verbranden.
  • Voeg in die fase, de uien toe en laat ze zachtjes meegaren.
  • Eens de uien zacht zijn, voeg je de knoflook, selder en wortel toe. Laat alles zachtjes garen tot de groentjes beetgaar zijn.
  • Strooi de bloem over de groentjes en roer goed om. Laat de bloem even "mee bakken" zodat de bloemsmaak verdwijnt. De bloem zal helpen om de soep in te dikken.
  • Blus met de witte wijn en schraap bakrestjes los met een houten lepel.
  • Kruid met peper, zout en het kruidentuiltje.
  • Overgiet de groenten nu met de melk en de bouillon. Warm alles goed door en blijf nog even roeren, zodat er niets aanbakt.
  • Leg de aardappelblokjes in de soep en laat ze meegaren.
  • Wanneer de aardappeltjes al dente zijn, voeg je ook de venusschelpen toe. Heb je sap van de schelpen? Voeg het absoluut toe!
  • Warm de soep goed door.
  • Van zodra de schelpen open gaan, voeg je ook de room toe. 
  • Werk de soep af met vers gesnipperde bieslook.
  • Geef de crackertjes erbij.

TIP:

Ik koop de venusschelpen diepgevroren, in een zak van 1 kg. De helft heb ik gebruikt in een pastagerecht, de andere helft in deze soep.
Je kan ook opteren om de venusschelpen apart te garen, ze uit de schelpen te halen en ze op het laatste door de soep te roeren: zo hoef je geen schelpen in je handen te nemen tijdens het eten.

Reacties