Groentepannetje met kip en Poolse worst

Foto Cathy Van de Moortele

Ben jij fan van paprika's en uien, worst en aardappelen? Gerechten waarbij alle ingrediënten in één pot samenkomen? Blijf dan hangen, je zal er blij van worden...
Voor dit recept gebruikte ik rauw gerookte Poolse kielbasa worst, wat wil zeggen dat de worst nog niet gegaard is. Ideaal om te bakken in plakken. Deze Bydgoska surowa wedzona heb ik gevonden bij de Poolse supermarkt Bel-Pol in Maldegem, op hun nieuwe locatie. Een ruime, nette supermarkt, boordevol Poolse producten (charcuterie, kaas, zuivel, ...) die je anders niet kan vinden. Het uitermate vriendelijke personeel is meestal Engelstalig maar de uitbaatster spreekt zeer goed Nederlands en zal je graag helpen als je vragen hebt in het Nederlands. Bij het binnenkomen van de winkel word je persoonlijk begroet met een Dzien dobry (goeiemorgen), maar je kan natuurlijk ook later komen: de winkel is open tot 20u (op zondag tot 15u). We gaan er aan beginnen!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kipfilet, in blokjes gesneden
  • peper 
  • zout
  • chilivlokjes (als je het graag pittig hebt)
  • 2 rauw gerookte worsten, in plakken gesneden
  • 1 grote ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 oranje paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes (ik heb een bokaal Coppola puttanesca gekozen)

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Kruid de kippenblokjes met peper en zout en chili (facultatief).
  • Kleur de kippenblokjes goudbruin aan alle kanten en voeg dan de plakken worst toe. Geef de worst ook een kleurtje.
  • Schep het vlees uit de pan en hou het apart.
  • Je hebt allicht nog voldoende vetstof in de pan. Zoniet, voeg wat extra olie toe.
  • Fruit de uien aan tot ze glazig zijn en voeg dan de paprikareepjes toe. Laat die ook wat zachter worden.
  • Giet de tomaten bij de paprika en spoel het blik schoon met water. Giet dat water ook bij de saus.
  • Breng het geheel aan de kook en verminder daarna de warmte.
  • Voeg het vlees weer toe en laat de groentjes zachtjes verder garen.
  • Kruid af met peper en zout.

TIP:

Ik heb dit groentepannetje geserveerd met rauw gebakken aardappelblokjes. Je kan die na het bakken door het eenpansgerecht roeren of ze ernaast serveren.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties