Frambozencake met amandelstiften

Foto Cathy Van de Moortele

Robijnrode frambozen, knapperige amandelstiften, malse cake en niet veel werk. Zou je daar niet voor tekenen? Onze dochter had deze cake voor ons gemaakt en uiteraard moest hij ook op mijn blog komen, gewoon omdat hij nu ook hier zal gemaakt worden. Geniet maar mee!

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr patisseriebloem
  • 50 gr donkerbruine suiker
  • 30 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • extra boter om in te vetten
  • extra bloem om de vorm te bestuiven
  • 165 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • snuifje natriumbicarbonaat
  • 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 120 gr ei
  • 120 gr volle kwark
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 koffielepel Amaretto
  • 250 gr frambozen
  • 75 gr amandelstiften, getoast in een droog pannetje
  • bloemsuiker
  • extra frambozen voor de decoratie

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met de donkerbruine suiker en de boter in de keukenrobot, tot je kruimels hebt. Cutter niet te lang, er mogen hier en daar nog grotere stukjes in zitten. Deze streusel zet je apart.
  • Vet de onderkant en zijkanten van een springvorm van 20 cm diameter in met boter. Bestuif de vorm met bloem en klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en het natriumbicarbonaat in een kom. Gebruik hiervoor een garde.
  • In de kom van de Kenwood klop je de boter romig met de suiker. Doe dit grondig.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg de kwark toe en geef het beslag extra smaak met de vanille en de Amaretto.
  • Klop kort op.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en klop op tot alles net gemengd is. Klop niet langer dan nodig.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
  • Strooi 170 gr van de frambozen en de getoaste amandelstiften over het beslag.
  • Strooi de streusel over de frambozen en amandeltjes.
  • Bak de cake 50-55 min of tot hij gaar is. Prik met een saté stok in het midden van de cake: het stokje moet er droog uit komen.
  • Laat de cake in de vorm afkoelen op een taartrooster.
  • Ontvorm de cake.
  • Bestuif de afgekoelde cake met bloemsuiker en versier met de extra frambozen.

TIP:

Amandelstiften zijn dunne reepjes witte amandel. Je kan ook amandelschilfers gebruiken ipv amandelstiften.

Reacties