Furakaki zalm met krokante rijst

Foto Cathy Van de Moortele

Gebeurt jou dat ook wel eens, dat je veel te veel rijst gekookt hebt en je niet goed weet wat je met de restjes moet doen? Onze kippen (en de honden) houden heel erg van rijst, maar je kan de rijst evengoed afdekken en enkele dagen in de koelkast bewaren, om er daarna een ander gerecht mee te maken.
Deze keer bakken we de rijst krokant in de pan, net zoals je koude, gekookte aardappelen een lekker korstje zou geven. Daarna maken we hem een beetje pittig met Thaïse rode currypasta. De zalm wordt gemarineerd in een kleverig chilisausje, waardoor hij mooi caramelliseert in de pan. Vanwaar de naam furakaki zalm? Wanneer de zalm klaar is, strooi je er een furakaki mengeling over om het extra interessant te maken en ja, die furakaki mengeling maak je ook gewoon zelf.
Ik heb er wokgroenten bij geserveerd. Vergeet de chopsticks niet!

Wat hebben we nodig:

  • 375 gr koude, overgebleven rijst
  • 35 ml olie die bestand is tegen hoge temperatuur
  • 1 tot 1.5 eetlepel Thaïse rode currypasta
  • 3 koffielepels vissaus
  • sap van 1/2 citroen
  • pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd

  • 2 moten zalm
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel getoaste sesamolie
  • 1 eetlepel (zoete) chilisaus
  • 1 eetlepel honing

  • 35 gr wit sesamzaad
  • 2 nori vellen (zeewier), in kleine snippertjes gesneden
  • snuifje zout
  • snuif suiker

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de rijst goed met de olie. Iedere rijstkorrel moet een dun laagje olie krijgen, want we gaan geen olie in de pan doen.
  • Verhit een braadpan waar alle rijst in één laag in past. Je mag de rijst ook omhoog duwen tegen de kanten: hoe meer contact met de pan, hoe krokanter de rijst wordt.
  • Eens de pan goed warm is, verdeel je de rijst over de pan. Met een spatel duw je alles egaal en plat. Laat de rijst nu zeker 5 min bakken op een medium hoog vuur. Check af en toe met een silicone spatel onder de rijst om te zien of hij al begint te kleuren. Je wilt hem goudbruin onderaan.
  • Eens de rijst mooi krokant gebakken is, meng je voorzichtig de currypasta en vissaus door de rijst. Bak nog 2 min door. 
  • Werk af met het citroensap en de pijpajuintjes.
  • Ondertussen smeer je de zalm rondom rond in met een mengeling van sojasaus, sesamolie, chilisaus en honing. 
  • Verhit een tweede pan (antikleef) op het vuur en leg de zalm er in. Bak hem aan één kant gedurende 5 min, zonder de zalm te storen. Draai hem dan om en bak de andere kant zo'n 2 min. De zalm moet opaque van kleur worden.
  • Voor de furakaki, maal je de sesamzaadjes in een klein blendertje. Het mag net geen poeder worden. Je wilt alleen de zaadjes een beetje opbreken. Doe de zaadjes daarna in een kommetje.
  • In hetzelfde blendertje pulseer je de reepjes zeewier kort en meng je ze met de sesamzaadjes.
  • Voeg zout en suiker toe en meng.
  • Serveer de rijst in 2 diepe kommen.
  • Leg de moten zalm op de rijst, napeer met de rest van de marinade en strooi er wat van de fukaki mengeling over.

TIP:

De rest van de fukaki mengeling kan je in een gesloten potje nog enkele maanden bewaren. Strooi het over Aziatische gerechten voor een extra smaakgewaarwording.
Doordat je geen olie aan de pan toevoegt, zal de rijst niet vettig aanvoelen in je mond. De rijst op voorhand mengen met de olie, zorgt ervoor dat hij mooi krokant kan bakken.

Reacties