Pain de mie of casinobrood

Foto Cathy Van de Moortele

Vanuit de UK, had ik een Pullman broodvorm gekocht, een rechthoekige bakvorm met een deksel dat er op schuift, zodat het brood mooi rechthoekig gebakken wordt en je er vierkante boterhammen kan van snijden met een heel dun korstje. Ideaal voor croque monsieurs, canapé broodjes, Engelse driehoekige sandwiches, toast, wentelteefjes, soldaatjes voor bij je zacht gekookt eitje op zondagochtend.. 
Ik had de grootte van de vorm een beetje onderschat, maar hij is echt zeer groot. Wat betekent dat ik een recept nodig had, dat zorgde voor 1800 gr deeg. Superspannend om dit brood voor het eerst te maken maar wat een trots, toen het helemaal geslaagd uit de vorm kwam! Er mag niet teveel deeg in zijn, omdat het anders uit de vorm zal komen. Te weinig deeg zal dan weer geen mooi rechthoekig brood geven.
Het deeg heb ik in mijn Kenwood gemaakt. Doordat de hoeveelheid zo groot is, heb ik er voor gekozen om 2x na elkaar het recept te maken en het dan een laatste keer samen te kneden. Dat was een goeie keuze. Het recept hieronder, is meteen voor 1 grote hoeveelheid deeg. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg patisseriebloem of pizzabloem
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 20 gr zout
  • 40 gr verse gist
  • 400 ml lauwe melk
  • 200 ml water, op kamertemperatuur
  • 100 gr boter, gesmolten en afgekoeld

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Strooi de suiker aan één kant van de bloem, het zout er naast.
  • Aan de andere kant verkruimel je de gist.
  • Maak een holte in het midden van de bloem en giet er de melk, het water en de afgekoelde boter in.
  • Zet de Kenwood aan op de laagste stand, met de deeghaak en laat hem alle ingrediënten mengen.
  • Van zodra de ingrediënten gemengd zijn, mag de snelheid opgedreven worden naar 1.5.
  • Laat het deeg nu zo'n 8 min kneden. Zorg dat je regelmatig de randen en onderkant van de kom vrij maakt van deeg, en haal ook deeg van de kneedhaak wanneer dat nodig is.
  • Het deeg is klaar wanneer het helemaal los komt van de kom en mooi zacht en glanzend is.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Draai de kom om, op een met bloem bestoven werkblad en laat het even liggen.
  • Vet de Pullman broodvorm goed in met bakspray. Doe dat ook met de binnenkant van het deksel.
  • Duw het deeg uit tot een rechthoek, zo lang als de bakvorm.
  • Vouw de bovenkant naar het midden.
  • Vouw de onderkant naar het midden.
  • Vouw beide zijden over elkaar en druk de naad goed dicht.
  • Zorg dat het brood de vorm van je Pullman bakvorm heeft en leg het er in, met de naad naar beneden.
  • Duw het deeg egaal in de vorm en zorg dat het ook in de hoeken komt.
  • Schuif het deksel op de vorm maar laat het op een brede kier.
  • Laat het brood een 2e maal rijzen, gedurende 45 min.
  • Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 220°.
  • Het brood is voldoende gerezen wanneer het tot net onder de rand komt. Het mag niet hoger rijzen of het zal aan het deksel blijven kleven.
  • Schuif het deksel helemaal dicht en zet de bakvorm in het midden van oven. Verlaag de temperatuur meteen naar 180°C.
  • Bak het brood 45 - 60 min of tot het mooi lichtbruin en gaar is.
  • Wees voorzichtig wanneer je het deksel van de vorm schuift, het is heet! Gebruik ovenwanten en een handdoek.
  • Keer het brood onmiddellijk om, zodat het uit de vorm valt. 
  • Laat het brood volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Snij gelijke sneden van het brood. Ik gebruik hiervoor mijn broodsnijmachine, zodat alle sneden dezelfde zijn.
  • Bewaar het brood in een afgesloten plastiek zak.

TIP:

Snij het brood na het afkoelen in gelijke plakken en vries ze in om ze later te eten.
Mijn Pullman vorm is van het merk Monfish en meet 34 x 13.5 x 12cm. De vorm mag niet in de vaatwas. Laat de vorm  niet weken in water en gebruik geen schuursponsjes of agressieve afwasproducten. De binnenkant is diagonaal geribbeld, wat helpt in de antikleeflaag, zodat het brood makkelijk uit de vorm valt.
De korst van een casinobrood is heel dun.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties