Gevulde portobello's

Foto Cathy Van de Moortele

Champignons vind je in allerlei soorten en formaten. Heb je al eens portobello's in huis gehaald? Deze champignons zijn eigenlijk de volwassen versie van de meer gekende kastanjechampignons (de bruine versie van de gewone witte champignon. Ze lenen zich uitstekend om gevuld te worden met allerlei lekkers. Vandaag gaan we ze vullen met een mengeling van Griekse pasta en zuiderse groentjes. 
Alhoewel de sporen van deze zwam perfect eetbaar zijn, haal ik ze - samen met de steel - toch liever weg, omdat ze de vulling helemaal zwart kleuren, wat niet appetijtelijk overkomt. De keuze is aan jou!
Wil je de sporen toch graag verwijderen? Gebruik dan de tip van een klein koffielepeltje en schraap ze voorzichtig uit de hoed, nadat je de steel hebt weggesneden. Maak ook enkele ondiepe insnijdingen in de hoed, zodat de champignon niet teveel krimpt tijdens het bakken.

Wat hebben we nodig:

  • 3 grote portobello's, van de steel en sporen ontdaan
  • 400 ml (vers gemaakte) bouillon
  • 150 gr Griekse pasta
  • olijfolie
  • 1/2 rode ui, in fijne brunoise gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 1/2 gele paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 oranje paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 groene Turkse paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 150 ml (zelfgemaakte) tomate frito + extra voor de afwerking
  • verse platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de hoed van de portobello's enkele keren ondiep in. Dit zorgt ervoor dat stoom weg kan tijdens het bakken en de champignon minder zal krimpen.
  • Bak de champignons 10 min voor. Kruid ze daarna met peper en zout.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de Griekse pasta toe. Kook hem al dente.
  • Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de ui glazig en voeg de knoflook toe. Bak die even mee.
  • Voeg de drie kleuren paprika toe en laat ze meegaren.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de tomate frito toe aan de pan en warm door.
  • Giet de Griekse pasta met het resterende kookvocht bij de groentjes en laat de rijst verder garen tot hij zacht is. Voeg zonodig wat extra vocht toe.
  • Roer de peterselie door de pasta.
  • Vul de portobello's met dit mengsel en zet ze nog 10 min in de oven.
  • Lepel nog wat extra tomate frito over de champignons en serveer.

TIP:

Bestrooi de portobello's met geraspte kaas voor ze de oven ingaan of meng wat blokjes mozzarella door de vulling voor een extra lekkernij.



Reacties