Sous-vide kippendijen

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn slager beende voor mij enkele kippendijen uit en ik had hem ook gevraagd om het vel op de kip te laten zitten. Het vel van de kip is superlekker wanneer het krokant gebakken is. En dat is precies wat ik van plan was.

Wat hebben we nodig:

  • 2 ontboute kippendijen met vel
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Vul het warmwaterbad en stel de sous-videstick in op 66°C en 1u30 gaartijd.
  • Dep de kippendijen mooi droog en kruid ze aan beide zijden met flink wat peper en zout.
  • Vacumeer de kippendijen en laat ze in het warmwaterbad zakken van zodra de ingestelde temperatuur bereikt is.
  • Na de gaartijd koel je de kippendijen snel terug en leg je ze op een bord in de koelkast. Leg wat extra gewicht op de zak met kip, zodat de kip zo plat mogelijk is. Dat creĆ«ert meer oppervlakte om knapperig te bakken.
  • De volgende dag laat je de kip op temperatuur komen. Knip de vacumeerzak open en haal de kip er uit.
  • Spoel de kip en dep ze zo droog mogelijk.
  • Laat wat olie warm worden in een pan.
  • Leg de kip in de pan, met de velkant naar boven.
  • Verwarm de kip, onder deksel, gedurende 2 min.
  • Neem het deksel weg, draai de kip om en bak ze gedurende een 8-tal min op medium warmte, tot het vel mooi gekleurd en knapperig is.

TIP:

Ik heb de kippendijen in plakken versneden en geserveerd met aardappelpuree en gebakken paprika/champignons.
Sous-vide garen zorgt voor een heel gelijkmatige temperatuur en garing. Kip die sous-vide gegaard is, blijft mooi sappig en de textuur is helemaal anders dan kip die op een meer traditionele manier gegaard is.

Reacties