Spaanse donuts: rosquillas
Foto Cathy Van de Moortele |
Laten we een experimentje doen, zei mijn werkgeefster. Haar moeder was banketbakker en als klein meisje mocht ze helpen om het eiwit mooi glanzend op te kloppen.
Rosquillas zien er een beetje uit als donuts, maar ze worden gemaakt van een soort soezenbeslag en gebakken in de oven. Na het bakken worden ze geglazuurd en gaan ze nog heel even weer de oven in om te harden. Je moet ze echt geproefd hebben!
Wat hebben we nodig:
- 250 gr water
- 120 gr boter
- snuifje zout
- 1 koffielepel suiker
- 150 gr bloem
- 8 gr bakpoeder
- 200 gr ei (4 eieren)
- 2 eiwitten
- enkele druppels citroensap
- 300 gr bloemsuiker, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar, met daarop bakpapier of een bakvel.
- Doe het water met de boter, het zout en de suiker in een pot en breng die aan de kook.
- Meng de bloem goed met het bakpoeder.
- Van zodra de boter helemaal gesmolten is, voeg je in één keer de bloem toe aan de kookpot.
- Roer stevig met een houten lepel, tot het beslag een bol vormt en goed loskomt van de pot. Laat het beslag nog even "drogen" op het vuur, onder voortdurend roeren met de houten lepel.
- Breng het soezenbeslag over in de kom van de Kenwood en roer het beslag los met de K-klopper.
- Breek de eieren in een hoge kan en mix ze glad met de staafmixer.
- Giet het ei in 4x bij het beslag en klop telkens goed op. Voeg pas een nieuwe portie ei toe, wanneer het vorige ei volledig is opgenomen.
- Schraap tussentijds het beslag dat aan de zijkanten van de kom blijft kleven, naar beneden met een rubberen spatel.
- Breng het beslag over in een spuitzak met een brede, gekartelde spuitmond.
- Van dit beslag kan je 12 rosquillas maken.
- Spuit cirkels op de bakplaat en laat wat ruimte tussen, zodat ze kunnen souffleren. Ik heb ze over 2 bakplaten verdeeld en ze na elkaar gebakken.
- Zet de bakplaat in de oven en bak ze 5 min.
- Verlaag de temperatuur naar 175°C en bak ze nog 25 - 28 min, tot ze licht aanvoelen en mooi goudkleurig gebakken zijn.
- Laat de rosquillas afkoelen op een rooster.
- Bak de tweede lading.
- Was de kom van de Kenwood goed af en bevestig de draadklopper.
- Doe de 2 eiwitten in de kom en voeg enkele druppels citroensap (of een snuifje wijnsteenpoeder) toe. Dit helpt om de eiwitten te stabiliseren.
- Klop de eiwitten schuimig en voeg dan de gezeefde bloemsuiker in deeltjes toe.
- Schraap af en toe de zijkanten naar beneden, zodat je een mooie meringue krijgt.
- Eens de rosquillas afgekoeld zijn, doop je ze met één kant in de meringue.
- Laat deze lekkernij 30 min opdrogen op een rooster en zet ze dan nog 5 min terug in de oven op 180°C.
- Als je geduld hebt, dan laat je de rosquillas enkele uren rusten voor je ze opeet. Na enkele uren krijgen ze de consistentie van de echte donuts: heel zacht en mals, precies zoals je ze hebben wilt.
TIP:
Je kan de meringue kleuren met voedingskleurstof en de rosquilles versieren met snoepjes of sprinkles, zoals je bij donuts zou doen.
Foto Cathy Van de Moortele |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties
Zoete groet,
Cathy