Rabarbercake
Foto Cathy Van de Moortele |
De eerste rabarber van het jaar: mooi rood en jonge stelen. In onze eigen tuin komen ze nog maar net piepen en ik had er al meteen zin in. Mijn groenteboer had serre rabarber en die zag er zo mooi rood en fris uit, dat ik er gelijk mee bracht.
Toen ik als kind bij mijn opa op bezoek ging, draaiden we de rabarberstelen zo uit de grond en doopten die in een potje met kristalsuiker. Uit het vuistje rabarber eten, hoe lang is dat geleden..
Deze cake is heel simpel om te maken en wordt door iedereen gesmaakt. Wanneer ga jij hem maken?
Wat hebben we nodig:
- klontje boter
- 1 eetlepel rietsuiker
- 3 eieren
- 150 gr fijne griessuiker
- 45 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- 35 gr (karne)melk
- 1 koffielepel vanillepasta
- 160 gr patisseriebloem
- 5 gr bakpoeder
- snuifje zout
- 250 gr rabarber, gewassen en in kleine stukjes gesneden
- extra suiker
- bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een ronde bakvorm van 20 cm diameter in met een beetje boter en bestrooi de vorm met een eetlepel rietsuiker.
- Klop de eieren met de suiker tot een homogene massa. De suiker moet volledig opgelost zijn, klop dus lang genoeg.
- Voeg de boter, melk en vanillepasta toe.
- Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
- Roer de droge ingrediƫnten door de natte. Meng niet langer dan nodig.
- Roer de helft van de rabarber door het beslag.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm.
- Strooi de rest van de rabarberblokjes over het beslag en bestrooi met extra suiker.
- Bak de cake 30 - 40 min of tot hij mooi gekleurd en gaar is.
- Laat de cake afkoelen in de vorm op een taartrooster.
- Ontvorm de cake, bestuif hem met bloemsuiker en serveer met een bolletje ijs of een toef vers geklopte vanilleslagroom.
TIP:
Zorg dat de rabarberblokjes even groot zijn, om een gelijke garing te garanderen.
Je hoeft de rabarber niet te schillen. Zo blijft hij mooi rood.
Deze cake is heel luchtig en mals en fluffy. Je zal er dol op zijn!
Reacties