Pavlova met rood fruit

Foto Lana Joos

Een favoriet dessert van onze oudste dochter. Ze werd 26 jaar op 18 maart en dan is het een kleine moeite om ze eens te verwennen met een etentje en uiteraard deze pavlova met rood fruit. Ik maak ook wel eens de chocoladeversie, maar deze klassieker moet er gewoon bij. Maak gerust de meringue daags voordien en bewaar hem buiten de koelkast. Vul hem pas net voor je hem wilt serveren. Je kan de vulling al in de koelkast liggen.

Wat hebben we nodig:

  • 4 eiwitten
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel vanillepasta
  • 1/2 koffielepel wijnsteen (om de eiwitten te stabiliseren)
  • 1 koffielepel maïzena
  • 350 gr slagroom 40%
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 1 koffielepel vanillepasta
  • 1 eetlepel mascarpone
  • rood fruit (bosbessen, aardbeien, braambessen, frambozen, aalbessen,...)
  • enkele blaadjes verse munt
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Op het bakpapier teken je met alcoholstift een grote cirkel (ik neem een grote bakvorm als leidraad). Draai het bakpapier om, zodat de stiftkant onderaan ligt en niet in aanraking komt met de meringue.
  • Klop de eiwitten half op in de Kenwood met de draadklopper. Zorg dat zowel de kom als de klopper brandschoon zijn.
  • Voeg de suiker in 3x toe. 
  • Klop telkens goed op. De suiker moet helemaal opgelost zijn. Wrijf een beetje van de meringue tussen je vingers, om te zien of de suiker helemaal opgelost is.
  • Voeg de vanillepasta, wijnsteen en maïzena toe en klop een laatste maal op.
  • Stort de meringue in de cirkel op het bakpapier.
  • Met de bolle kant van een lepel, verspreid je de meringue. Zorg voor een hoge buitenrand en een krater in het midden.
  • Schuif de meringue in de oven en verlaag onmiddellijk de temperatuur naar 100°C.
  • Bak de pavlova 1u30.
  • Zet de oven uit, zonder de deur te openen. Laat de pavlova helemaal afkoelen in de oven.
  • Klop de slagroom half op.
  • Voeg de bloemsuiker, vanillepasta en mascarpone toe en klop verder op. Klop niet te ver, zodat je geen boter krijgt. Een dikke lobbige slagroom lijkt me het beste idee.
  • Verdeel de slagroom in de krater.
  • Versier met het rode fruit.
  • Werk af met blaadjes munt en bestuif met bloemsuiker net voor het opdienen.

TIP:

Laat de kroontjes aan de aardbeien voor extra kleur.
Heb je geen wijnsteen (cream of tartar), gebruik dan een klein scheutje azijn of citroensap.

Reacties