Brioche stokbroden

Foto Cathy Van de Moortele

Soms draait een recept helemaal anders uit dan wat je voor ogen had. Ik had deeg gemaakt voor een brioche brood, maar ik was te moe om er aan verder te werken. Ik bolde het deeg mooi op na de 1e rijs, legde het in een lichtjes ingevette Tupperware kom met deksel en zette het weg in de koelkast, met de bedoeling om het de volgende dag te bakken. Twee dagen en twee nachten later, was ik op zoek naar mijn rijskom en vond die terug in de koelkast, met briochedeeg. Het was prachtig gerezen, mooi glad en het rook geweldig. Ik heb het deeg in 3 verdeeld en er stokbroden van gemaakt. Ze mochten nog eens 3u rijzen, gezien ze het behoorlijk koud hadden. Na 35 min in de oven, had ik het lekkerste briochebrood dat ik ooit gebakken had... Zo zie je maar: vergeetachtigheid is nog zo slecht niet.

Wat hebben we nodig:

  • 35 gr volle melk
  • 20 gr verse gist
  • 200 gr eieren, losgeklopt
  • 75 gr fijne griessuiker
  • 350 gr witte broodbloem
  • 175 gr boter, in blokjes, op kamertemperatuur maar niet te zacht
  • 7 gr zout
  • 1 ei, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Voeg de eieren en de suiker toe.
  • Laat de Kenwood even alles door elkaar mengen. 
  • Stort de bloem op de natte ingrediënten en laat de Kenwood het deeg 20 min kneden op stand 1. 
  • Eens het deeg een mooi geheel vormt en los komt van de kom, voeg je de boter toe in meerdere keren. Gooi telkens een blokje of 4 in de kom en laat het deeg de boter opnemen voor je de volgende blokjes toevoegt. Dit gebeurt allemaal tijdens de 20 min kneedtijd.
  • Eens alle boter is opgenomen, voeg je het zout toe.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Zet het deeg in de koelkast en laat het daar 2 nachten en 2 dagen in staan.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke delen.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en vorm baguetten van het deeg.
  • Bestuif een keukenhanddoek (of bakkerscouche) lichtjes met bloem en trek een rand omhoog. Leg de eerste baguette tegen de rand en trek weer een deel van de handdoek omhoog, zodat de baguette mooi "gevangen" zit tussen twee vouwen. Doe hetzelfde voor de volgende 2 baguetten.
  • Dek af met plastic en laat de baguetten nu zo'n 3u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Breng de baguetten voorzichtig over op een bakplaat en doreer ze lichtjes met losgeklopt ei.
  • Bak de baguetten 35 min of tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.
  • Laat de baguetten afkoelen op een rooster.

TIP:

Ideaal brood om zo te eten met zoet beleg of om te verwerken tot wentelteefjes, Spaanse torrijas, als toast en de laatste resten gaan in de broodpudding.

Reacties