Groentebouillon

Foto Cathy Van de Moortele

Iedereen heeft ze wel in huis: de bouillonblokjes. Niets mis mee natuurlijk, maar vaak bevatten gekochte bouillonblokjes veel meer zout dan goed voor je is. Zelf bouillon maken is helemaal niet moeilijk. In mijn diepvriezer heb ik altijd een grote ziploc zak zitten, waar ik mijn gewassen groenteresten in bewaar: stelen van peterselie bijvoorbeeld of de onderkanten van venkel en selder. Voor ik mijn nieuwe weekdosis groenten ophaal bij de groenteboer, ruim ik mijn koelkast op en gebruik ik de "oude" groenten om er bouillon van te maken. Vandaag gaf dat deze combinatie.

Wat hebben we nodig:

  • 30 ml olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 3 tenen look, ongepeld, doorgesneden
  • 3 wortelen, gewassen en in plakken gesneden
  • 3 stelen selder, met blad, in maantjes gesneden
  • de steeltjes en het kontje van een venkel, schoongemaakt en fijngesneden
  • 8 kastanjechampignons, schoongemaakt en gehalveerd
  • 6 shii-take, schoongemaakt en gehalveerd
  • 3 laurierblaadjes
  • enkele takjes thijm
  • 1 koffielepel peperbolletjes
  • 1 koffielepel zout
  • 2 l koud water

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de olijfolie in een zware pot, type Le Creuset en laat hem warm worden.
  • Voeg de ui en look toe en laat de smaken vrijkomen.
  • Voeg de wortelen, selder, venkel en champignons toe en roer goed om, om de zoveel minuten.
  • Kruid met laurier, thijm, peper en zout.
  • Overgiet alles met het water en breng aan de kook.
  • Zet een deksel op de pot en laat de bouillon 1u30 tot 2u trekken op een zacht vuur.
  • Giet de bouillon door een zeef en gooi de aromaten weg.
  • Giet de bouillon over in schone flessen of bokalen, sluit ze af en laat ze afkoelen op kamertemperatuur.
  • Zet de bouillon in de koelkast en gebruik hem in de komende weken.

TIP:

Je kan zeker ook nog andere groenten/groenteafval gebruiken: spinazie, de uiteinden van prei, de uiteinden van courgette, knolselder, ...
Doe geen aardappelschillen in de bouillon, die zouden de bouillon alleen maar troebel maken.
Het pulp dat ik overhoud van de gegaarde groenten, gaat naar onze kippen.
De bouillon is nu nog niet heel erg gekruid. Dat doe je pas wanneer je hem gebruikt.

Reacties