Java rijst

Foto Cathy Van de Moortele

Deze gele rijst, maak je van rijst die daags voordien gekookt is. Geen maataanduidingen in dit recept, omdat je het maakt van restjes. Zo zie je maar, dat je nooit restjes hoeft weg te gooien. Gebakken rijst is minstens zo lekker. Ik heb er scampi bij gebakken, maar je kan er bijvoorbeeld ook restjes kip bij doen of er een spiegelei op serveren. Genieten maar!

Wat hebben we nodig:

  • olie
  • knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • kurkuma
  • overschot koude rijst
  • wit van pijpajuin, gesnipperd
  • sojasaus naar smaak
  • witte peper van de molen
  • zout
  • diepvrieserwtjes (niet ontdooien)
  • groen van pijpajuin, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olie warm worden in een hapjespan.
  • Strooi de knoflooksnippers in de olie en laat ze mooi bruin kleuren. Zorg ervoor, dat ze niet verbranden.
  • Schep de helft van de looksnippers uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de kurkuma toe aan de look en laat die even meebakken.
  • Doe de koude rijst in de pan en breek hem met een houten lepel. Roer goed om, zodat de rijst mooi geel kleurt.
  • Strooi het wit van de pijpajuin bij de rijst.
  • Kruid met sojasaus, peper en zout. 
  • Net voor de rijst klaar is, voeg je de erwtjes toe. Schep even om en warm nog even door.
  • Vul een kom met de Java rijst en druk goed aan.
  • Draai de kom om in een diep bord en werk af met het groen van de pijpajuin en de gebruinde looksnippers.

TIP:

Overschotten gekookte rijst bewaar je in een Ziploc zak in de diepvries. Zo kan je snel gebakken rijst maken en heb je geen verlies.

Reacties