Aardappelpizza

Foto Cathy Van de Moortele

Koolhydraten op koolhydraten: het summum voor de koolhydratenlovers. Daar hoor ik dus bij. Enkele weken terug had ik ook al eens een aardappelpizza gemaakt, maar eigenlijk viel die onder het recept van een pizzadeeg. Deze pizza verdient gewoon een eigen recept, omdat hij keilekker is. Ik heb er een vegan versie van gemaakt.

Wat hebben we nodig:

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het deeg daags voordien of laat een bolletje diepvriespizzadeeg ontdooien in de koelkast gedurende de nacht.
  • Laat het deeg een uurtje op kamertemperatuur komen en verwarm ondertussen al je pizzasteen voor op 240°C.
  • Vorm je pizzadeeg op een flink bebloemd werkblad.
  • Leg het pizzadeeg op een vel bakpapier. Knip de cirkel bakpapier iets groter dan de pizza zelf.
  • Bestrooi de pizza met de geraspte Violife kaas.
  • Schaaf de aardappel(s) in dunne plakjes en leg ze in een kom.
  • Besprenkel de aardappelschijfjes met olijfolie en kruid ze met peper, zout en rozemarijn. Schep goed om met je handen. Zorg dat alle schijfjes ingevet zijn.
  • Leg de aardappelschijfjes op de kaas, te beginnen aan de buitenkant en zo spiraalsgewijs naar binnen toe. Zorg dat de schijfjes elkaar overlappen. Bij een aardappelpizza laat je GEEN pizzarand vrij, maar beleg je hem helemaal, tot op de rand.
  • Strooi nog wat extra gehakte rozemarijn over de pizza en schuif hem in de hete oven op de pizzasteen.
  • Bak de pizza zo'n 10 min of tot de aardappelschijfjes gaar zijn (afhankelijk van de dikte van je aardappelschijfjes). Prik er in met een aardappelmesje: dat moet er vlot in en uit gaan.
  • Snij de pizza door met een pizzames. 
  • Werk af met enkele lepels zure room en rucola.

TIP:

Vegan pizza's zijn zeker ook geschikt voor mensen die lactosevrij moeten eten, aangezien er enkel plantaardige producten gebruikt worden.

Reacties