Perzische kotlet hamburgers
Foto Cathy Van de Moortele |
Bijzonder smaakvol, deze Perzische burgers. Kneed het gehakt niet te lang, zodat het mooi sappig blijft. De geraspte aardappel zorgt voor binding en extra sappigheid. Laat het aangemaakte gehakt een half uurtje opstijven vooraleer je er burgers van vormt, zodat alle smaken bijeen kunnen komen. De traditionele vorm voor deze kotlets, is ovaal. Maak ze niet te dik, anders zal de aardappel niet gaar zijn maar maak ze ook niet te dun, anders zullen ze te hard zijn. De voorkeur gaat uit naar runderaméricain of lamsgehakt. Ik heb gekozen voor rundsvlees.
Wat hebben we nodig:
- 600 gr runderaméricain
- 1 eetlepel kurkuma
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel lookpoeder
- 600 gr aardappelen, geschild en gewassen
- 1 ui, gepeld
- 1 ei
- olijfolie
Hoe gaan we te werk:
- Doe de américain in een kom en strooi er de kruiden over.
- Rasp de aardappelen zo fijn mogelijk.
- Rasp ook de ui.
- Laat de geraspte aardappelen en ui goed uitlekken in een vergiet boven een kom. Nijp zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen en ui. Vang het vocht op.
- Giet het vocht weg, maar behoud het zetmeel dat zich op de bodem van de kom gezet heeft.
- Meng de aardappelen, uien en zetmeel met het vlees en de kruiden. Doe dit met je handen en kneed losjes.
- Verdeel het gehakt in 11 gelijke delen en vorm er eerst ballen van. Plat die ballen af tot een ovaal.
- Voorzie voldoende olie in een grote pan. Laat de burgers in de olie glijden en bak ze mooi bruin aan beide zijden.
- Laat de kotlets uitlekken op een rooster met keukenrol.
- Serveer warm of koud.
TIP:
Ik gebruik een heel fijne rasp om mijn aardappelen en uien te raspen. Is je rasp grover, maak dan met je vinger een gat in het midden van elke burger, zodat ze gelijkmatiger bakken en de aardappel mooi gaart.
Heb je nog kotlets over? Warm ze daags nadien in op tomatensaus voor een tweede maaltijd. Zo blijven ze mooi sappig.
Reacties