Arroz con pollo - rijst met kip

Foto Cathy Van de Moortele

Een gerecht uit Spanje: arroz con pollo. Voor dit eenpansgerecht heb je risottorijst of Bomba rijst nodig. Een eerder ronde rijstkorrel, die je ook gebruikt voor paella.

Kippenonderbouten geven sappig vlees en zijn uitermate geschikt voor dit gerecht. Zorg dat ze bijna gaar zijn vooraleer je de rest van het recept toevoegt. 

Wat hebben we nodig:

  • 7 kippenonderbouten, droog gedept
  • peper van de molen
  • zout
  • gedroogde oregano
  • olijfolie
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in reepjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 stukje chilipeper, schoongemaakt en gesnipperd
  • 75 ml witte wijn
  • 800 gr (zelfgemaakte) marinarasaus (of tomatenblokjes)
  • 400 gr (zelfgemaakte) bouillon
  • 1 doosje saffraandraadjes
  • 250 gr Bomba rijst
  • 100 gr groene, ontpitte olijven
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Kruid de kip aan alle zijden met peper, zout en oregano.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bruin de kip aan alle zijden. Zet het vuur lager en laat ze zachtjes verder garen tot het vlees bijna van het bot valt.
  • Haal de kip uit de pot en zet die even apart.
  • Voeg extra olijfolie toe aan de pot en stoof ze paprika aan met de uienreepjes. Laat ze zacht worden.
  • Roer de knoflooksnippers en chili door de groentjes en laat die zijn aroma vrijgeven.
  • Blus met de witte wijn. Laat de wijn praktisch uitkoken en schraap de bodem van de pot goed, zodat alle aanbaksels vrij gemaakt worden. Extra smaak voor je saus!
  • Voeg de marinarasaus, bouillon, saffraan, rijst en olijven toe. Schep goed om.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet een deksel op de pot en laat die nu zachtjes garen.
  • Af en toe schep je alles om, zodat er niets aan de bodem blijft plakken.
  • Voeg wat bouillon (of water toe) wanneer het gerecht te droog wordt.
  • Net voor de rijst helemaal gaar is, voeg je de kip weer toe en laat je die nog meegaren.
  • Werk af met de peterselie.

TIP:

Kipfilet is te droog voor dit gerecht.
Dit gerecht kan je ook in de slowcooker klaarmaken.


Reacties