Spaanse "torrijas" wentelteefjes

Foto Cathy Van de Moortele

Een beetje anders klaargemaakt dan hoe wij het hier in Vlaanderen doen: Spaanse torrijas! Twee dagen voordien had ik brioche stokbroden gebakken, die ik vandaag kon gebruiken om deze lekkernij te maken voor het ontbijt. Het recept voor de brioche stokbroden kreeg je gisteren al. Geniet je vandaag mee van deze heerlijke traktatie?

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr melk
  • 1 kaneelstok
  • 1 stuk citroenschil
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 2 dagen oud brioche brood, in dikke plakken gesneden
  • 2 eieren, losgeklopt en gezeefd
  • neutrale olijfolie
  • kaneelsuiker
Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in een steelpan en voeg de kaneel en citrusschillen toe.
  • Breng de melk aan de kook en zet hem van het vuur af.
  • Roer de suiker door de melk zodat hij mooi oplost.
  • Laat de melk even trekken en afkoelen.
  • Neem een grote, platte schaal en leg daar 8 stukken brood in.
  • Zeef de melk (gooi de aromaten weg) en giet de melk over het brood.
  • Laat het brood weken, draai de sneden om en laat de melk in het brood trekken tot al de melk is opgenomen.
  • Zet een tweede schaal klaar met de losgeklopte en gezeefde eieren.
  • Doe een flinke hoeveel olijfolie in een pan en warm die goed op op hoge warmte.
  • Haal de sneden brood uit de melk (het brood is nu echt heel heel zacht en nat) en wentel ze even door het ei aan beide zijden.
  • Frituur de torrijas goudbruin in de olie aan beide zijden.
  • Laat de torrijas uitlekken op keukenpapier.
  • In een derde schaaltje giet je de kaneelsuiker.
  • Wentel de torrijas door de kaneelsuiker. Vergeet de zijkanten niet!
TIP:

Wanneer je de losgeklopte eieren zeeft, dan zal je geen druipend eiwit op je wentelteefjes hebben.
Neem brood dat zeker een dag oud is, twee dagen kan ook. Kies voor wit brood zoals stokbrood of ciabatta. Je kan ook brioche gebruiken. 
Kaneelsuiker maak je door kaneelpoeder te mengen met fijne griessuiker (of kristalsuiker voor een grover effect). 
Eet de torrijas lauwwarm of koud. De binnenkant blijft mooi zacht.
Ik heb ook al torrijas gemaakt met het Pan de Pueblo van verleden week.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties