Macaroni met tomatensaus in de oven

Foto Cathy Van de Moortele

Drie soorten kaas, zelfgemaakte tomatensaus, stukjes worst en chorizo en pasta uiteraard.. dit allemaal in een ovenschaal en bam! Instant happiness! Wie houdt nu niet van pasta met een mooi gekleurd korstje? Ik alvast wel. Ik ben zelfs zo gek geweest om ook de pasta weer helemaal zelf te maken. Mijn nieuwe koperen pastavormen waren net toegekomen vanuit Italië. Ze passen perfect op mijn Kenwood pastamaker, zodat ik allerlei vormen kan maken. Voor dit ovengerecht heb ik gekozen voor maccheroni rigati, een korte buisjespasta met geribbelde buitenkant, zodat de saus extra goed wordt opgenomen. Ben je er klaar voor? Ik ga alvast aan tafel.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 braadworst
  • 60 gr chorizo (mild of pikant), ontveld en in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes als het extra pittig mag zijn
  • 1.3 l tomatensaus
  • peper van de molen
  • zout
  • 500 gr korte pasta met ribbeltjes
  • 250 gr ricotta
  • 45 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 225 gr geraspte mozzarella

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pot.
  • Nijp het vlees in stukjes uit de darm en bak het mooi bruin in de pan. Voeg de blokjes chorizo toe.
  • Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan en zet even apart.
  • Er is nog voldoende olie in de pan en die is nu mooi rood en smaakvol geworden door de chorizo. Fruit de uisnippers aan in deze olie. Laat de ui glazig worden maar niet kleuren.
  • Voeg de look (en chili) toe en laat die zijn smaak afgeven.
  • Giet de tomatensaus bij de uien en kruid met peper en zout.
  • Laat de saus op een laag vuurtje sudderen.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Meng de ricotta met de helft van de Parmezaanse kaas.
  • Kruid de kaas met peper en zout.
  • Meng de al dente pasta met de tomatensaus. Kruid met peper en zout.
  • Roer de ricotta door de pasta. Er mogen hier en daar stukken ricotta te zien zijn, het hoeft niet helemaal goed gemengd te zijn.
  • Giet de helft van de pasta met de tomatensaus en de ricotta in een grote ovenschaal.
  • Verdeel het vlees en de helft van de geraspte mozzarella over de pasta.
  • Giet de rest van de pasta met de tomatensaus en ricotta in de ovenschaal en beleg met de resterende mozzarella.
  • Strooi de rest van de Parmezaanse kaas over de mozzarella.
  • Zet de pasta 30 min in de oven, tot hij mooi gekleurd is en begint te bubbelen.
  • Zet de schaal desgewenst nog even onder de grill.
  • Laat de gebakken pasta 10 min rusten op een rooster voor je hem opschept.

TIP:

Verdeel dit ovengerecht gerust over 2 ovenschalen, zodat je er eentje kan bakken en eentje kan invriezen.
De maccheroni maakte ik van 200 ml water en 480 gr semola de Cecco.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties

Anoniem zei…
Dat ziet er lekker uit, Cathy. Klopt de hoeveelheid tomatensaus: 1,3 ml? Groeten van Ellen.
Dag Ellen, wat heb je dat goed opgemerkt! Er is een typo ingeslopen. Heb het inmiddels aangepast. Bedankt voor je opmerkzaamheid :D

Zoete groet,

Cathy