Olijvenbrood met walnoot en pompoenpitten

Foto Cathy Van de Moortele

Bijzonder smaakvol, dit olijvenbrood. Ik heb er walnoten en pompoenpitten bij gedaan, omdat die altijd in de voorraadkast staan en ze bijzonder goed passen bij de olijven. Ik heb nu enkel zwarte olijven gekozen, maar je kan ook de groene olijven kiezen of ze mengen. 

Ik vind dit brood het lekkerst, wanneer je er stukken afsnijdt. In sneetjes belegd met charcuterie, vind ik het minder interessant. We hebben het brood gegeten bij pasta en daar kwam het helemaal tot zijn recht: beetje boerenboter, fleur de sel en vers gemalen peper.  Yummy!

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 220 gr water
  • 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 3 gr chilivlokken
  • 1 rozemarijntakje, gestript en fijngehakt
  • 1 koffielepel herbes de provençe
  • 15 gr olijfolie
  • 100 gr zwarte ontpitte olijven, in plakjes gesneden
  • 100 gr walnoten
  • 40 gr pompoenpitten

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de gist in de kom van de Kenwood en roer de gist los.
  • Laat dit gistpapje 15 min staan.
  • Voeg de rest van het water toe en stort er de bloem op.
  • Leg het zout, de chilivlokken, kruiden en olijfolie op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek.
  • Verdeel de olijven, noten en pompoenpitten over het deeg.
  • Vouw dicht en kneed nogmaals door.
  • Vorm een bal van het deeg en laat het in een lichtjes ingevette kom met deksel 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Bol het deeg opnieuw op en laat het nogmaals 45 min rijzen, deze keer op de schaal van de broodbakbol, met deksel.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Schuif de broodbakbol in de oven, met deksel.
  • Na 20 min verwijder je het deksel.
  • Laat het brood nog 20 min verder bakken op 220°C.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

TIP:

Heb je geen broodbakbol? Laat het brood dan voor de tweede keer rijzen in een gietijzeren pot, type Le Creuset. Leg een velletje bakpapier in de pot voor je het deeg er in legt.
Van de resten van dit brood, heb ik paneermeel gemaakt. Heel boeiend om dat paneermeel te gebruiken als topping in een ovenschotel of bij pasta.

Reacties