Pan con tomate
Foto Cathy Van de Moortele |
Eén van mijn favoriete tapas: pan con tomate. Zo eenvoudig maar zo lekker. Deze keer heb ik het brood gebakken in olijfolie, voor extra smaak. Bak het goudkrokant en besmeer het met de lekkerste tomaat die je kan vinden. Heb je fleur de sel of Maldon sea salt flakes in huis? Des te beter...
Wat hebben we nodig:
- enkele sneden brood
- lekkere olijfolie
- 2 rijpe tomaten
- snuif fleur de sel
- 1 teen knoflook, gepeld en doorgesneden
- basilicumblaadjes
- peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
- Snij de sneden brood in eenpersoonsporties, zodat je straks je tapas makkelijk in de hand kan nemen.
- Zet een pan op het vuur en doe er flink wat olijfolie in. Laat de olie goed warm worden.
- Voeg de teen look en de basilicumstelen toe aan de olie en laat de knoflook licht kleuren.
- Gooi de knoflook en de basilicumstelen weg van zodra ze hun smaak afgegeven hebben.
- Toast het brood aan beide zijden in de olie.
- Laat het brood uitlekken op keukenpapier op een rooster.
- Ondertussen rasp je de tomaten. Het vel gooi je weg.
- Kruid de geraspte tomaten met fleur de sel en een scheutje olijfolie.
- Wrijf de toast aan beide zijden in met de knoflook.
- Besmeer de toast met de aangemaakte tomaat.
- Werk af met gescheurde basilicumblaadjes en vers gemalen peper.
TIP:
Geef een glaasje Spaanse wijn bij deze tapas en eet er wat Spaanse jamón en iberico kaas bij.
Zeef de olie na gebruik en nu heb je je zelfgemaakt knoflookbasilicumolijfolie.
Reacties