Spaanse aardappelblokjes met azijn en knoflook
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van aardappelen, in alle bereidingen (behalve de gewone gekookte, warme aardappel, sorry). In Spanje houden ze ook van aardappelen. Denk maar aan de gekende, pittige patatas bravas, heerlijk zijn die! Deze keer frituren we aardappelblokjes en overgieten ze daarna met witte wijnazijn met knoflook en peterselie. Zalig toch?
Wat hebben we nodig:
- 150 ml olijfolie (je recupereert de olie na de bereiding)
- 3 aardappelen, geschild en gewassen
- 3 tenen look, gepeld en grof gehakt
- fleur de sel
- 60 ml witte wijnazijn
- platte peterselie, fijngesnipperd
- peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
- Doe de olie in een diepe hapjespan en laat ze goed warm worden (170°C).
- Snij de aardappel in 4 en daarna in gelijke blokjes.
- Frituur de aardappelblokjes in de olie. Zorg dat er voldoende ruimte is voor de aardappelblokjes. Schep ze regelmatig om met een metalen schuimspaan, zodat ze gelijkmatig kleuren.
- In een vijzel stamp je de grof gehakte knoflook met een snuifje fleur de sel tot een pasta.
- Voeg de wijnazijn en wat fijngesnipperde peterselie toe en meng.
- Schep de aardappelblokjes uit de olie en giet de olie in een bokaal voor later gebruik.
- Doe de aardappeltjes weer in de pan, kruid ze met peper en zout en giet er de vinaigrette bij. Schep goed om.
- Laat de aardappeltjes de vinaigrette helemaal opzuigen.
- Strooi nog wat extra peterselie over de aardappeltjes en serveer.
TIP:
Fleur de sel is grover van structuur en ideaal in de vijzel.
Reacties