Varkensstoofpotje

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een echt winters gerecht, met een streepje zon. Het toevoegen van citroen in deze stoofpot, maakt het geheel minder zwaar en eerder fris. Ik serveer het liefst met verse pasta, maar ook gekookte aardappelen (laat ze een tijdje mee garen in de saus) doen het hier goed bij. 
Neem de tijd om dit stoofpotje te garen: een laag vuurtje en geen stress... Daags nadien smaakt het zelfs nog beter.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • boter
  • 500 gr varkensstoofvlees, in niet al te kleine blokjes gesneden
  • peper van de molen 
  • zout
  • komijnpoeder
  • 200 gr spekblokjes
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 tenen look, gepeld en geplet
  • 50 ml witte wijn
  • 4 wortelen, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 4 raapjes, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 1 grote fles passata van tomaat
  • 1 flesje kalfsfond
  • 1/2 citroen, gewassen
  • 1 tak rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset. 
  • Kruid het vlees met peper, zout en komijn aan alle zijden.
  • Laat het vlees mooi korsten. Haal het daarna uit de pan en hou het warm.
  • Doe de spekblokjes met de ui en look in dezelfde pan en laat het spek zachtjes bakken.
  • Blus met witte wijn en die laat praktisch weg koken.
  • Voeg de worteltjes en raapjes toe, samen met de passata, kalfsfond en 1/2 glas water.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Leg het vlees terug in de saus.
  • Snij enkele repen citroenschil af met een dunschiller en leg die in de stoofpot, met de rozemarijn en laurier.
  • Zet het deksel op de pot en laat het stoofpotje op een laag vuur garen, tot het vlees helemaal zacht is.
  • Gooi de citroenschillen, rozemarijntak en laurier weg.

TIP:

Kook aardappelen voor de helft voor en laat ze verder garen in de saus.

Reacties