Pannenkoeken met verse melk van de boerderij

Wist je dat je vaak bij lokale boeren verse melk kan kopen? Ik had nog verse melk over van de rijstpap die ik eerder deze week maakte en die gebruikte ik in dit pannenkoekrecept. Draai je pannenkoeken niet te snel om, maar wacht tot de randjes krokant en lichtjes bruin worden. Je zal me dankbaar zijn.

Wat hebben we nodig:

  • 2 eieren
  • 330 gr verse melk van de boerderij
  • 30 gr fijne griessuiker
  • vanillemerg van 1/2 vanillestokje
  • 120 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 40 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • extra boter

Hoe gaan we te werk:

  • Kluts de eieren kort.
  • Voeg de melk toe en klop met een garde.
  • Doe de suiker en het vanillemerg erbij en klop nogmaals op.
  • Meng de bloem met het zout en zeef die boven het beslag.
  • Klop met de garde tot een homogeen beslag zonder klontertjes.
  • Giet de gesmolten boter bij het beslag en meng een laatste keer.
  • Zet een pannenkoekpan met antikleeflaag op een hoog vuur en voeg er een mespuntje boter aan toe.
  • Giet 1 pollepel beslag in de pan en maak een draaibeweging, zodat de hele bodem bedekt wordt. Er moet net genoeg beslag zijn om die bodem te bedekken en niet meer. Je wilt namelijk dunne pannenkoeken.
  • Laat de pannenkoek aan één zijde bakken, tot de zijkantjes beginnen te kleuren en krokant worden.
  • Draai de pannenkoek om met een lange spatel en bak de tweede zijde. Deze kant heeft merkelijk minder tijd nodig om te kleuren.
  • Hou de pannenkoeken warm door er een omgekeerd bord op te zetten.

TIP:

Dit recept is goed voor 7 pannenkoeken. Niets weerhoudt je ervan, om het recept te verdubbelen natuurlijk.
Verse melk van de boer moet je binnen de 3 dagen verbruiken. Bewaar hem altijd gekoeld. Heb je geen verse melk ter beschikking? Kies dan voor volle melk.
Heb je zelf kippen? Ideaal! Deze eitjes zullen de pannenkoeken extra lekker maken. Geen kippen? Haal dan je eitjes bij de boer in de buurt.
Gebruik je pannenkoekpan enkel om pannenkoeken in te bakken. Was ze niet af. Wrijf ze schoon met een stukje keukenpapier.
Stierenboter: meng 1 hoeveelheid zachte boerenboter met 1 hoeveelheid lichtbruine suiker. Deze stierenboter is niet alleen superlekker op toast maar ook op pannenkoeken.

Reacties