Chocoladetaart met aardbeien

Foto Cathy Van de Moortele

Een verjaardag vraagt om een lekkere taart. Zeker nu er overal corona heerst en er geen vriendjes mogen uitgenodigd worden, moeten we een extraatje uit de kast halen om het toch leuk te maken. Deze taart bestaat uit 5 laagjes chocolade biscuit en wordt gevuld met aardbeislagroom en chocolade ganache. Afgewerkt met rood fruit en blaadjes munt, wat het extra feestelijk maakt.

Een tijdje terug kocht ik een Wilton cake pan set met 5 vormen van 15 cm doorsnede. Zo hoef je je biscuit niet door te snijden, maar bak je meteen 5 laagjes ineens.
De vulling moet enkele uren opstijven in de koelkast, dus die maken we eerst.

Wat hebben we nodig:

  • 225 gr aardbeien, ontkroond
  • 5 gr gelatinepoeder
  • 30 gr water, koud
  • 360 gr slagroom, 40% vet
  • 30 gr bloemsuiker
  • 250 gr patisseriebloem
  • 60 gr pure cacao
  • 10 gr bakpoeder
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 5 gr zout
  • 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 240 gr (karne)melk
  • 80 gr slagroom, 40% vet
  • 115 gr fondant chocolade, fijngehakt
  • extra rood fruit: aardbeien, braambessen, frambozen, bosbessen,...

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardbeien in stukjes en doe ze in een hoge mengbeker.
  • Mix de aardbeien glad en giet ze daarna door een zeefje om de pitjes te verwijderen.
  • Strooi het gelatinepoeder in het water en laat het 5 min staan om op te lossen.
  • Verwarm dit papje 15 sec in de microgolf. Roer en kijk of de gelatine helemaal opgelost is. Indien nodig, nogmaals 15 sec verwarmen.
  • Meng de opgeloste gelatine met de aardbeipuree.
  • Klop de slagroom lobbig, voeg de bloemsuiker toe en klop nog even verder tot je stevige pieken hebt.
  • Voeg de aardbeipuree toe en klop verder tot een zachte, romige massa.
  • Breng deze vulling over in een spuitzak met glad spuitmondje en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet de 5 vormen lichtjes in met bakspray.
  • Meng de bloem met de cacao, het bakpoeder, natriumbicar en zout.
  • Zeef alles boven een kom.
  • Klop de boter op in de Kenwood met de K-klopper. 
  • Voeg de suiker toe en klop goed op.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg afwisselend (karne)melk en droge ingrediënten toe en meng kort.
  • Verdeel het beslag over de 5 vormen: 200 gr per vorm.
  • Laat de biscuits 18 -21 min bakken. Prik met een satéstokje in de biscuits om te checken of ze gaar zijn: als er niets meer blijft kleven aan het stokje, mag je de biscuits uit de oven halen.
  • Laat de biscuits afkoelen op een rooster.
  • Haal de biscuits uit de vormen.
  • Verwarm de slagroom en giet die over de fijngehakte chocolade. Laat 5 min staan en roer dan pas door met een fijn spateltje. Giet de ganache in een spuitzak met een fijn, rond spuitmondje. Zet de ganache een uurtje in de koelkast om op te stijven. 
  • Als je biscuits niet helemaal effen zijn bovenaan, snij overtollige biscuit dan weg. Zorg dat de effen onderkant naar boven kijkt. 
  • Zet een eerste laag biscuit op een mooi bordje.
  • Spuit een randje ganache aan de buitenkant. Deze rand dient als "dam" om de vulling tegen te houden.
  • De binnenkant krijgt een dikke laag aardbeivulling.
  • Snij aardbeien in stukjes en duw ze in de vulling.
  • Zet hier een tweede laag biscuit op, duw hem goed vast en ga verder op dezelfde manier te werk.
  • Versier de bovenste laag aardbeivulling met rood fruit.
  • Bestuif de taart desgewenst met bloemsuiker.

TIP:

Het gelatinepoeder zal helpen om de aardbeislagroom stevig te houden. Klop de slagroom niet te ver, zodat hij mooi luchtig blijft.
Kijk goed na op de verpakking van je gelatinepoeder, of je het poeder meteen in warme vloeistof moet oplossen of eerst in koud water.

Reacties