Havermoutbrood

Foto Cathy Van de Moortele

Havermout is niet enkel om koekjes te bakken of om overnight oats of havermoutpap te bereiden. Met havermout maak je namelijk ook heerlijk brood! Een zacht brood dat zich makkelijk laat combineren met zowel hartig als zoet. Strooi net voor het brood in de oven gaat, nog wat extra havermout over het deeg, voor dat speelse effect.

Wat hebben we nodig:

  • 285 gr volle melk, lauwwarm
  • 18 gr verse gist
  • 40 gr donkerbruine suiker
  • 360 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 90 gr havermout
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • 9 gr zout
  • 1 eiwit
  • extra havermout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Voeg de suiker toe.
  • Stort de bloem en de havermout op het vocht en leg er de boter en het zout op.
  • Gebruik eerst de K-klopper om de ingrediĆ«nten vlot onder elkaar te mengen.
  • Het deeg zal nogal plakkerig zijn, maar dat hoort zo. Voeg geen extra bloem toe.
  • Stop de mixer even en schraap de zijkanten naar beneden met een ronde deegschraper.
  • Ga door met mengen tot het deeg vast genoeg is om verder te kneden met de deeghaak.
  • Kneed het deeg nog 8 min met de deeghaak.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en laat het 1u rijzen.
  • Ontgas het deeg en geef het de vorm die jij kiest. Ik bak dit brood liefst in een rechthoekige vorm, met name mijn Emile Henry broodbakvorm.
  • Dek het brood af (met het deksel als je de EH broodbakvorm gebruikt, anders met folie) en laat het 1u - 1u30 rijzen. Het brood moet net boven de vorm komen piepen. Dan is het klaar om gebakken te worden.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Klop het eiwit los met 1 lepel koud water.
  • Wrijf de bovenkant van het gerezen brood voorzichtig in met het eiwit. Gebruik hiervoor een kwastje.
  • Strooi extra havermout over het eiwitlaagje.
  • Zet het deksel terug op de vorm en schuif de vorm in de oven.
  • Na 20 min verwijder je het deksel.
  • Laat het brood nog 20 min verder bakken of tot het mooi licht gekleurd is.
  • Draai de vorm om: het brood valt er zo uit.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster eer je het aansnijdt.

TIP:

Twijfel je of je brood gaar is? Check dan de kerntemperatuur (ik gebruik daar mijn Meater+ voor). Het brood is gaar wanneer de kern 87°C is.

Reacties