Amerikaanse pannenkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

In mei 2020 zouden we onze 25e huwelijksverjaardag vieren in New Orleans. Corona stak daar een stokje voor. Het ziet er niet naar uit dat we het zullen kunnen inhalen in mei 2021. Dan denken we maar extra vaak aan Amerika en aan de fijne tijd die we er zouden beleefd hebben. Met deze ontbijtpannenkoekjes bijvoorbeeld, de echte Amerikaanse pannenkoekjes. Ik heb er zelfs een speciale pan voor in huis, waar ik niet alleen pannenkoekjes maar ook spiegeleitjes in bak. 

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr patisseriebloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 120 gr eieren
  • 480 ml karnemelk
  • 60 ml neutrale olie (zonnebloemolie)

Hoe gaan we te werk:

  • Zeef de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout.
  • Roer er de suiker onder met een garde.
  • Klop de eieren los.
  • Voeg de karnemelk en de olie toe aan de eieren en klop los met een garde.
  • Giet de natte ingrediĆ«nten bij de droge en meng kort met een garde. Er mogen nog wat klontertjes in zitten, maar geen zichtbare bloem meer.
  • Vet de holtes van je pan in met een klein beetje bakspray.
  • Giet het beslag in een maatbeker met een teutje, zodat je de holtes van de pan zonder morsen kan vullen.
  • Vul de holtes tot net onder de rand.
  • Draai de pannenkoekjes om met een silicone spatel van zodra je veel luchtbelletjes ziet op het beslag. De randjes zullen al droog zijn.
  • Laat ook de tweede kant bakken.
  • Hou de pannenkoekjes warm.
  • Serveer met esdoornsiroop (maple syrup) en een klontje boter.

TIP:

Je kan gerust ook gewone melk gebruiken als je geen karnemelk hebt. De karnemelk maakt ze nog net iets luchtiger.
Elke antikleefpan kan je gebruiken voor dit recept. Ik hou graag mijn pannenkoekpan achter de hand voor dit ontbijt.
Je kan de olie vervangen door evenveel gesmolten boter.
Vet de pan lichtjes in na elke bakbeurt, met je bakspray.

Reacties