Bucatini met burrata en kerstomaat

Foto Cathy Van de Moortele

Bucatini is een holle pasta, een beetje zoals macaroni. Zelf bucatini maken is niet zo eenvoudig. Je hebt er koperen malletjes voor nodig en een accessoire voor op je Kenwood keukenrobot. Laat ik die nu net in huis hebben! In het begin is het even zoeken welk deeg nu het meest geschikt is voor het maken van pasta met mallen. Maar ik heb het gevonden en vanaf nu is dit mijn standaard recept voor mallen-pasta. Uiteraard zal ik je niet met de vinger wijzen als jij niet zelf je pasta maakt maar net als elk ander normaal mens gewoon je pasta in de supermarkt koopt. 

De burrata is alleszins de aanschaf waard: een romige bal buffelmozzarella, met een vulling van room. Je breekt hem over je pastagerecht en roert er hem voorzichtig onder. Serveer de pasta meteen, zodat je aan de ene kant sliertjes kaas hebt maar ook gesmolten kaas. Heerlijk!
De getoaste pijnboompitjes zorgen dan weer voor crunch en extra smaak en die gekleurde kerstomaatjes en geurige basilicum? Ik ruik de lente vanop afstand.

Wat hebben we nodig:

  • bucatini voor 2 personen
  • olijfolie
  • 300 gr kerstomaatjes (neem gerust verschillende kleuren)
  • 2 tenen look, gepeld en gekneusd
  • fleur de sel
  • peper van de molen
  • verse basilicumblaadjes, gescheurd
  • 2 eetlepels pijnboompitjes, getoast in een droog pannetje
  • 1 burrata, uitgelekt

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote kookpot op het vuur met ruim, gezouten water. Breng het water aan de kook.
  • Kook de bucatini al dente.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote hapjespan.
  • Doe de tomaatjes met de look in de pan en laat ze op een matig vuur openbarsten.
  • Kruid met fleur de sel en peper van de molen. 
  • Strooi de basilicumblaadjes over de tomaten en roer ze er onder.
  • Voeg de al dente gegaarde pasta toe, samen met een pollepel pastakookvocht.
  • Roer de pijnboompitjes onder de pasta (hou er nog wat over voor de afwerking) en gooi de look weg.
  • Scheur de burrata open over het gerecht en roer hem er voorzichtig onder. Laat een paar stukken heel, zodat die kunnen wegsmelten.
  • Werk af met extra basilicum en pijnboompitjes.

TIP:

Een schitterend vegetarisch en toch vullend gerecht.
Wil je zelf bucatini maken met de koperen Kenwood mallen? Doe dan 500 gr semola bloem in de keukenrobot en voeg er 225 gr water aan toe. Gebruik de pulseerknop om alles tot grof zand te mengen. Meng niet langer, want je moet echt stukjes hebben, niet zoals een gewoon pastadeeg. Laat de Kenwood draaien op stand 2-3. Zorg dat je het pasta accessoire met de mal juist bevestigd hebt. Doe een kleine hoeveelheid van het deeg in de trechter en gebruik het meegeleverde spatelstuk om het deeg een beetje naar beneden te leiden, tot het contact maakt met de schroef. Laat de bucatini vormen en snij hem af met een scherp mesje wanneer hij je werkblad raakt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties