Quiche Lorraine

Foto Cathy Van de Moortele

Het was superlang geleden dat ik nog eens quiche gemaakt had en ik had er al een paar dagen zin in. Heel eenvoudig, maar zonder in te boeten aan smaak. Wat wil je nog meer?

Maak ook je deeg zelf, het is echt niet zoveel werk en het is nog eens zo lekker. Heb je teveel deeg en vulling, omdat je vorm niet groot genoeg is? Maak nog enkele kleine quiches erbij en eet die 's anderendaags koud op je werk. Wedden dat je collega's stikjaloers zullen zijn?

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 75 gr water
  • 200 gr boerenboter, koud, in kleine blokjes gesneden
  • 6 plakken ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • 1 prei, wit en lichtgroen, in fijne maantjes gesneden en goed gewassen
  • 100 gr mozzarella, geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • 300 gr eieren
  • snuifje zout
  • 400 ml room, 40% vet

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven/onderwarmte.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en voeg het zout toe.
  • Giet het water bij de bloem en gebruik de K-haak om de ingrediĆ«nten te mengen.
  • Voeg de blokjes boter geleidelijk aan toe.
  • Kneed het deeg tot het net samenhangt.
  • Rol het deeg uit op een werkblad dat lichtjes met bloem bestoven is.
  • Vet een gekartelde metalen bakvorm lichtjes in met boter.
  • Leg het deeg in de vorm en druk de zijkanten aan in de ribbeltjes, zonder aan het deeg te trekken.
  • Rol met de deegrol over de taartrand en duw overtollig deeg naar beneden.
  • Je kan het resterende deeg opnieuw gebruiken.
  • Bekleed het deeg met bakpapier en leg de vorm vol met bakparels (je kan ook droge rijst of peulvruchten gebruiken).
  • Bak de bodem blind voor gedurende 25 min.
  • Meng het spek met de prei en de kaas.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel deze vulling over de voorgebakken bodem.
  • Klop de eieren los met een snuifje zout.
  • Giet de room bij de eieren, kruid met peper.
  • Giet de natte ingrediĆ«nten voorzichtig over de prei/spekmengeling, tot net bovenaan. Zorg dat de vulling niet langs de bodem loopt.
  • Bak de quiche nog 30 min op 180°C.
  • Laat de quiche afkoelen in de vorm op een rooster.

TIP:

Je kan de quiche perfect heropwarmen op 180°C, maar koud is ze ook lekker.



Reacties