Bananentaart

Foto Cathy Van de Moortele

Bananen die nog een beetje onrijp zijn, zijn uitermate geschikt voor deze taart. Ik werk ze ook af met bosbessen, voor extra kleur en smaak. Er zit een laag romige vanillepudding onder het fruit en de taartbodem bak je in een speciale metalen fruittaartvorm. Deze vorm heeft een verhoging in de bodem, waardoor de taartbodem meteen een randje heeft om de vulling goed vast te houden. Dat maakt het snijden sowieso makkelijker. De taartvorm heeft bovenaan een diameter van 24cm en onderaan een diameter van 21 cm.

Wat hebben we nodig:

  • 1 ei
  • snuifje zout
  • 70 gr fijne griessuiker
  • 30 gr volle melk
  • 25 gr zonnebloemolie
  • 85 gr zelfrijzende bloem
  • suikersiroop of limoncello of elderflower of roomer
  • 250 gr volle melk
  • 1 ei
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 17 gr vanillepuddingpoeder
  • 1 koffielepel boter
  • 2 bananen
  • bosbessen
  • 50 gr afdekgelei, neutraal
  • 300 gr slagroom, 40% vet
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C en vet een fruittaartvorm lichtjes in met bakspray.
  • Klop het ei los met een snuifje zout.
  • Voeg de suiker toe en klop op.
  • Voeg de melk en olie toe en meng goed.
  • Voeg de bloem in 2x toe en meng tot een homogeen beslag.
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm en tik de vorm een paar keer tegen je werkblad, zodat het beslag zich gelijkmatig verdeelt. Het beslag lijkt heel weinig, maar zal mooi rijzen tijdens het bakken.
  • Bak de taartbodem 17 min of tot hij mooi bruin is.
  • Laat de bodem 10 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Probeer voorzichtig met de steel van een lange ijzeren lepel of de bodem klaar is om mooi los te komen van de vorm.
  • Draai de vorm om.
  • Zet de taartbodem op een mooi bord.
  • Bestrijk de bodem en de rand met likeur of suikersiroop.
  • Breng de melk aan de kook.
  • In een kommetje klop je het ei los met de suiker en het vanillepuddingpoeder.
  • Giet een klein beetje van de hete melk bij het papje en roer goed los.
  • Voeg het papje nu toe aan de hete melk en zet dat terug op het vuur om de pudding te laten indikken.
  • Blijf goed roeren met een garde zodat de pudding niet aankoekt.
  • Van zodra je hevige luchtbellen ziet verschijnen, is de pudding klaar.
  • Verdeel de pudding over de afgekoelde taartvorm.
  • Pel de bananen en snij ze in plakjes.
  • Versier de taart met de plakjes banaan en leg er bosbesjes tussen.
  • Verwarm de afdekgelei met 20 ml water tot ze wat vloeibaarder geworden is en bestrijk er het fruit mee.
  • Klop de slagroom half op, voeg de bloemsuiker toe en klop nog iets verder tot mayonaisedikte.
  • Breng de slagroom over in een spuitzak met een brede, gekartelde spuitmond.
  • Spuit toefjes slagroom op de taartrand en versier met extra bosbesjes.

TIP:

Versieren met aalbesjes of granaatappelpitjes is ook altijd leuk en kleurrijk.
Neem geen te rijpe bananen zodat ze niet meteen gaan verkleuren na het samenstellen.
De afdekgelei zorgt ervoor dat het fruit niet verkleurt en dat het nog net iets zoeter wordt. Het zorgt ook voor een mooie glans op het fruit.
Na 2 dagen is de taart nóg beter: de bodem is dan heel mals geworden. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties