Butternutsoep met kokosmelk

Foto Cathy Van de Moortele

Butternut is een van mijn favoriete wintergroenten. Nauwelijks pitten en vooral heel veel vruchtvlees. Butternut hoef je ook niet te schillen, gewoon wassen is voldoende. Je ziet maar, wat jij er mee doet.

Onze jongste dochter is een kei in het maken van butternutsoep. Ze doet er altijd een beetje kokosmelk bij en dat wou ik vandaag ook eens uitproberen. Yummy! En die hartjes? Dat kan jij ook en dat geeft net dat kleine extraatje!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 teentje look, gepeld en grof gesnipperd
  • 1/2 butternut, van de pitten ontdaan en in blokjes gesneden
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 l kippenbouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 eetlepels pompoenpitten, geroosterd in een droog pannetje
  • extra kokosmelk
  • cayennepeper

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in de soupmaker met de sauteerfunctie.
  • Voeg de ui en look toe en sauteer die 1 min mee.
  • Voeg de blokjes butternut en kokosmelk toe.
  • Overgiet met hete bouillon tot aan het max streepje (1600 ml).
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet het programma op 4 pers en smooth, zodat de soep mooi glad gemixt wordt.
  • Giet de soep in 4 diepe kommen.
  • Werk af met pompoenpitjes, extra kokosmelk en een snuifje cayennepeper.

TIP:

Wil je ook zo'n mooie hartjes maken op je soep? Met een lepel laat je enkele druppels kokosmelk op één lijn vallen in de soep. Neem een tandenstokertje en haal het door de druppels kokosmelk in een vloeiende lijn. Voilà! Op mijn Instagrampagina (zelfde naam) zie je de verschillende stadia.
Als je geen soupmaker (met sauteerfunctie) hebt, dan kan je deze soup uiteraard ook op het fornuis maken. Mix de soep met de staafmixer of haal ze door de blender.

Reacties