Knolselder-aardappelgratin met raclette

Foto Cathy Van de Moortele

Raclette is winter. Raclette is zacht, warm, hij smelt heerlijk en laat je met je ogen dicht genieten. Vandaag gaan we de raclette combineren met een gratin van aardappel en knolselder, twee groenten die zeer goed samengaan. Ik heb er een sous-vide gegaard varkenshaasje bij geserveerd. Niets dan liefde op dit bord. 

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • een takje rozemarijn, gestript en fijngesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • peper van de molen
  • zout
  • verse nootmuskaat
  • 2 tenen look, gepeld en gekneusd
  • 500 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 500 gr geschilde knolselder, in 4 stukken gesneden
  • 300 gr raclette, van de korst ontdaan en in plakjes verdeeld
Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een (ronde) ovenschaal klaar en vet hem in met een klontje boter.
  • Doe de room met de melk, rozemarijn, laurier, peper, zout, nootmuskaat en tenen knoflook in een steelpannetje en breng het net niet aan de kook. Hou de room warm.
  • Met de mandoline snij je de aardappelen en de knolselder in gelijke plakjes.
  • Leg een laagje knolselder dakpansgewijs in de kom. Begin aan de buitenkant en maak zo ringen naar de binnenkant van de kom.
  • Leg daarop een laagje aardappelschijfjes op dezelfde manier.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Leg hierop 1/3 van de raclette.
  • Ga verder met laagjes leggen.
  • Eindig met een laagje raclette.
  • Giet de warme room voorzichtig over de gratin. Doe dit langs de zijkant, zodat je de laagjes niet verstoord. De tenen look mag je weggooien.
  • Dek de schaal af met een laag aluminiumfolie.
  • Zet de gratin 1u in de oven.
  • Verwijder de folie.
  • Laat de gratin nog 15 - 30 min verder bakken.
  • Test of de aardappel/knolselder gaar is, door er met een aardappelmesje door te prikken. Gaat dat vlot? Dan is je gratin klaar.
  • Laat de schotel 10 min op een plank staan, voor je hem serveert. 

TIP:

Je kan de raclette ook vervangen door mozzarella, maar raclette geeft toch meer smaak.

Reacties