Torentje van aardappel

Foto Cathy Van de Moortele

Superleuk om te maken en het ziet er dan ook zo feestelijk uit! Ik heb gekozen voor zowel gewone vastkokende aardappel, als zoete aardappel en knolselder. De mandoline stond nog in de buurt van mijn aardappel/knolseldergratin en de oven was nog warm. Ik moest dit torentje gewoon maken!

Wat hebben we nodig:

  • 1 grote aardappel, gewassen en geschild
  • 1 zoete aardappel, gewassen en geschild
  • 1 stuk knolselder, geschild
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele tenen knoflook, geplet
  • twee takjes rozemarijn
  • enkele klontjes koude boter
  • geklaarde boter
  • fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Snij een plak van de aardappel weg. Zet hem op zijn kant en snij weer een plak weg. Zorg dat je een gelijkmatige balk overhoudt.
  • Doe hetzelfde met de zoete aardappel en de selder en zorg dat de 3 balken even groot zijn.
  • Gebruik de mandoline om van de 3 soorten knollen dunne plakjes te snijden.
  • Zet alle plakjes tegen elkaar en duw ze om, zoals een reeks vallende dominostenen.
  • Kruid alle plakjes met peper en zout.
  • Duw de plakjes terug recht tot ze weer een samenhangende balk vormen.
  • Vouw een lang stuk aluminiumfolie 2x om tot je een brede en lange band gevormd hebt.
  • Vouw de band rond de balk met plakjes aardappel, zoete aardappel en knolselder. 
  • Zet de balk met de folie in een gietijzeren pan.  
    Foto Cathy Van de Moortele

  • Leg de tenen knoflook en de takjes rozemarijn naast de balk in de pan.
  • Leg enkele klontjes boter op de plakjes groente.
  • Schuif de pan 40 in de oven en oversaus regelmatig met de gesmolten boter.
  • Haal de pan uit de oven. Gooi de rozemarijn en look weg.
  • Verwijder de aluminiumfolie.
  • Zet de pan op het vuur en laat er wat geklaarde boter warm in worden.
  • Gebruik een lange spatel om de balk voorzichtig op te scheppen en in de hete boter over te brengen.
  • Laat deze kant kleuren en draai hem dan voorzichtig om met de lange spatel, tot je alle 4 de kanten mooi gekleurd hebt.
  • Zet de gebakken balk kort op huishoudpapier, zodat overtollig vet weg kan. 
  • Zet de balk op een bord, gebruik makend van de spatel.
  • Werk af met peper en fleur de sel.

TIP:

De resten die je afgesneden hebt van de groenten, kan je gebruiken voor soep.
Vervang de zoete aardappel eens door butternut of gebruik ook eens koolrabi (rutabaga).
Je kan de plakjes ook rechtop zetten in een ovenschaal en ze af en toe bedruipen met warme boter waar je rozemarijn, thijm, laurier en look aan toegevoegd hebt. Je bakt de plakjes dan niet meer af nadien, maar je zet ze wel even onder de grill, zodat ze mooi knapperig worden bovenaan.

Reacties