Sous-vide gegaarde kippenborst

 

Foto Cathy Van de Moortele

Dit is mijn meest favoriete manier om kipfilet te garen: sous-vide. De structuur van de kip verandert volledig wanneer ze sous-vide gegaard wordt. Het warmwaterbad wordt ingesteld op een temperatuur van 63°C en dat is perfect om de kip botermals en sappig te garen. Je kan de kip meteen eten als ze gaar is, maar ik bak ze graag nog even kort af op hoge temperatuur, zodat ze wat kleur en een korstje krijgt. Sous-vide gegaarde kip kan je ongeopend, nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Ideaal voor sporters die heel veel kipfilet eten (ok, daar hoor ik niet bij) en graag kip garen voor een hele week. 

Wat hebben we nodig:

  • 2 kipfilets
  • Mexicaanse kruiden
  • geklaarde boter

Hoe gaan we te werk:

  • Vul je sous-videbak met water en bevestig de sous-videstick. Stel de temperatuur in op 63°C en zet de timer op 2u. 
  • Droog de kipfilets goed af met keukenpapier en bestrooi ze rondom rond met Mexicaanse kruiden.
  • Vacumeer de kipfilets en leg ze in het warme water van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Gaar de filets 2u.
  • Knip de vacumeerzak open en haal de kip er uit. Je kan de kip zo al eten of nog bakken.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat die langzaam opwarmen tot hij heel erg warm is. Zet een tweede gietijzeren pan klaar.
  • Laat wat geklaarde boter opwarmen in de pan.
  • Leg de kippenborsten in de pan en zet er meteen een tweede pan bovenop. Op deze manier maakt de kip zeer goed contact met de onderste pan, waardoor ze snel zal kleuren en korsten. Daar de kip al gaar is, hoeft ze niet lang te kleuren.
  • Draai de kip om en korst de tweede kant.
  • Snij de kip in dikke plakken en dien op.

TIP:

Ik ben uiterst tevreden van deze techniek. Sous-vide koken is zeer praktisch en zorgt voor smaakvol en perfect gegaarde producten.

Reacties