Krokant gebakken zeetong

Foto Cathy Van de Moortele

Een zeer lekkere vis, vanuit onze Noordzee. Zeetong is niet goedkoop, maar o zo lekker! Ik bak hem graag mooi krokant en met veel geklaarde boter, citroen en peterselie. Laat maar komen.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr boerenboter
  • 2 zeetongen, kop en ingewanden verwijderd
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele plakjes citroen
  • krulpeterselie, vers gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de boter warm worden in een steelpannetje. Met een lepel schep je de witte vlokjes eiwit weg, die boven op de gesmolten boter drijven. Onderaan in het pannetje vind je de melkbestanddeeltjes, die hebben we niet nodig. Giet de geklaarde boter voorzichtig over in een flesje of bokaaltje en zorg ervoor dat de melkbestanddeeltjes op de bodem niet mee in de fles komen.
  • Knip een stukje van de staarten af, zodat de tongen mooi in de pan passen.
  • Knip de graten aan de zijkant weg.
  • Droog de tongen goed af met keukenpapier.
  • Kruid de vis aan beide zijden met peper en zout.
  • Laat wat geklaarde boter goed warm worden in een antikleefpan, op hoog vuur.
  • Leg de tongen in de pan en laat ze mooi krokant en bruin bakken vooraleer je ze omdraait.
  • Leg de plakjes citroen in de pan.
  • Zet het vuur nu wat zachter om ze voor de 2e keer te bakken.
  • Draai de tongen 2x om op elke kant.
  • Strooi de peterselie in de pan en serveer.

TIP:

Koop je tong zo vers mogelijk.
Ik hou deze ovalen antikleefpan uitsluitend om vis in te bakken. Ze is groot genoeg om redelijk wat vis te bevatten.
Draai de vis niet te snel om: hij moet echt mooi gekleurd zijn eer je hem omdraait. 

Reacties