Kip nuggets

Foto Cathy Van de Moortele

Gefrituurde kip...mmmm... wie zegt daar nee tegen? Je kan me niet bekoren met fastfood nuggets maar voor nuggets die zelfgemaakt zijn, schuif ik graag mee aan tafel.

De kipfilet heb ik sous-vide gegaard (1u op 60°C), gekoeld en daarna gepaneerd. Kort afbakken is de boodschap zodat ze mooi krokant zijn. Ze zijn immers al gaar. Als je geen sous-vide stick hebt, gebruik dan rauwe kip en snij je nuggets een beetje kleiner, zodat ze snel gaar zijn.

Wat hebben we nodig:

  • 1 kipfilet
  • peper van de molen
  • zout
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels panko
  • 2 eetlepels paneermeel
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 1/2 koffielepel chili vlokjes
  • 1 koffielepel zwart sesamzaad

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm het warmwaterbad voor op 60°C en stel de tijd in op 1u.
  • Kruid de kipfilet met peper en zout en vacumeer hem.
  • Laat de kip in het warme water zakken van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Na het garen kan je de kip snel koelen in een kom met ijswater om het garingsproces te stoppen.
  • Je kan de kip nu nog enkele dagen gevacumeerd bewaren in de koelkast, tot je er nuggets wilt van maken.
  • Haal de kip uit de zak en dep ze droog.
  • Versnij de kipfilet tot nuggets.
  • Wentel de stukjes kip door de yoghurt.
  • Doe de panko, het paneermeel, de peterselie, oregano en chili in de keukenrobot en cutter fijn.
  • Meng de sesamzaadjes door het paneermeel dat je zonet maakte.
  • Leg de nuggets in het paneermeel en schud goed, zodat de kip rondom rond een laagje paneermeel krijgt.
  • Desgewenst kan je het proces yoghurt - paneermeel nog eens herhalen.
  • Verwarm de friteuse op 185°C.
  • Frituur de nuggets tot ze krokant en mooi gekleurd zijn.
  • Leg een velletje keukenpapier op een rooster en laat de nuggets hier even op uitlekken.

TIP:

Voeg meer chili vlokjes toe als je houdt van pittig. 
Ik gaar nooit maar één kipfilet. De andere sous-vide gegaarde filets verbruik ik in andere recepten of ik snij ze in plakjes als broodbeleg of voor in een salade.

Reacties