Vispannetje met preipuree

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van mijn volle koelkast en diepvriezer omdat ik dan echt kan maken waar ik zin in heb. Deze keer had ik mijn ogen laten vallen op kleine coquilles, scampi, tongfileetjes en surimi krab. Er waren nog champignons en ik had nog 2 jonge preien van de zelfoogstboerderij. Of hoe je zomaar met ideeën komt na het checken van je voorraad. 

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr vetstof
  • 1 teentje look, gepeld en gesnipperd
  • 160 gr kastanjechampignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • sap van 1/4 citroen
  • verse peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen 
  • zout
  • 400 gr visbouillon, heet
  • 4 tongfilets, in stukken gesneden
  • 12 scampi, gepeld en ontdooid
  • 180 gr kamschelpen (kleine coquilles), ontdooid
  • 180 gr surimi krab
  • 50 gr vetstof
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 100 gr culinaire room
  • 50 gr Emmental, geraspt
  • 1 koffielepel gedroogde dille
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een pan op het vuur en smelt daarin de vetstof.
  • Fruit het teentje look aan met de champignons.
  • Blus met citroensap.
  • Werk af met peterselie.
  • Kruid goed met peper en zout.
  • Zet de bouillon op het vuur en breng hem tot net onder het kookpunt.
  • Pocheer de stukjes tongfilet gedurende 2 min.
  • Verdeel de tongfilet, scampi, kamschelpen en krab over een ovenschotel.
  • Schep er de gebakken champignons over.
  • We maken nu de saus: laat de vetstof smelten en roer er de bloem onder tot een roux.
  • Leng aan met hete bouillon tot je een gebonden, dunne saus hebt. De saus mag niet te lopend zijn, maar ook niet zo dik als een bechamelsaus.
  • Werk de saus af met de room en giet ze over de vis. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Strooi de geraspte kaas over het vispannetje.
  • Zet het vispannetje 30 min in de oven of tot het door en door warm is.
  • Laat het vispannetje 10 min afkoelen buiten de oven.
  • Strooi wat gedroogde dille over je vispannetje.
  • Serveer met preipuree.
TIP:

Preipuree: kook 4 - 5 aardappelen gaar en duw ze door de aardappelpers. Gaar de gewassen en fijngesneden prei in 100 ml visbouillon waar je een klontje boter aan toegevoegd hebt. Meng de aardappelpuree met de nog groene prei. Kruid met peper en zout en roer er nog wat extra boter door.


Reacties