Couscous met zuiderse groenten en merguez

Foto Cathy Van de Moortele
Merguez kochten wij vroeger net over de grens, in Frankrijk. Gemaakt door Marokkaanse slagers, 100% lamsvlees en pittig van smaak. Heerlijk met couscous, die ik dan weer gaar in groentebouillon en daar bij heel veel zuiderse groenten in tomatensaus. Helemaal niet authentiek, maar ik rasp er altijd wat Emmental over. Doe er mee wat je wil, maar je bent verwittigd.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • snuif peper
  • snuif zout
  • snuifje cayenne
  • 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
  • 1 groene, 1 gele en 1 rode paprika, ontpit en in grove brunoise gesneden
  • 1/2 aubergine, in grove brunoise gesneden
  • 1/2 courgette, in grove brunoise gesneden
  • 1/4 patisson, ontpit en in grove brunoise gesneden
  • 1 zoete aardappel, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 1 blik Mutti tomatenblokjes
  • 8 lamsmerguez
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 zakjes couscous
  • verse platte peterselie, grof gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Voeg de kruiden toe en laat die even meebakken, zodat ze hun smaak kunnen afgeven aan de olie.
  • Fruit alle groentjes kort aan en overgiet dan met de tomatenblokjes.
  • Breng aan de kook, zet een deksel op de pan en laat de groentjes dan zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn.
  • Laat nog wat olie warm worden in een braadpannetje.
  • Kleur de merguez aan alle kanten. Veel baktijd hebben ze niet nodig.
  • Zet een pannetje met bouillon op het vuur en breng dat aan de kook.
  • Leg de zakjes couscous in de hete bouillon en draai het vuur uit.
  • Laat de couscous zoveel mogelijk vocht opnemen. Eens de zakjes mooi bol staan, is de couscous klaar.
  • Knip de zakjes open en roer de couscous los met een vork. Voeg eventueel een klontje boter toe.
  • Doe de couscous in een grote kom.
  • Schep de zuiderse groenten over de couscous en leg er de merguez bij.
  • Strooi de peterselie over het gerecht en lepel het vrijgekomen merguez-vet over de couscous.
TIP:

Je kan uiteraard ook losse couscous kopen. Overgiet die met hete bouillon, dek af met een deksel en laat 5 min staan.

Reacties