Panzanella salade met spiegelei
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 dikke sneden oud brood, in blokjes gesneden
- olijfolie
- 6 kerstomaatjes, gehalveerd
- 8 mini groene asperges
- citroenpeper
- grof zout
- rode ui, gepeld en in flinterdunne ringen gesneden
- 6 olijven, ontpit en in 4 gesneden
- vinaigrette op basis van 3 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn, sjalot, verse groene kruiden, peper en zout
- olie
- 1 kakelvers eitje
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de broodblokjes op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.
- Toast de broodblokjes tot goudbruine croûtons. Van zodra je keuken lekker ruikt naar vers brood, zijn ze klaar.
- Meng de blokjes brood met de kerstomaatjes.
- Grill de asperges kort in een klein beetje olijfolie. Kruid met citroenpeper en grof zout.
- Meng de asperges, rode ui, olijven door de salade.
- Besprenkel met vinaigrette en schik op een bord.
- Giet een bodempje olie in een klein pannetje en maak die warm op een medium vuur.
- Breek het eitje in een kommetje en laat het voorzichtig in de olie glijden.
- Het eitje zal zwemmen in de olie en op die manier zal het eiwit mooi wit blijven.
- Met een lepel giet je telkens wat olie over het eiwit, zodat het stolt.
- Kruid met peper en zout.
- Haal het eitje met een spatel uit de olie. Laat de olie afkoelen en giet ze terug in de fles voor een volgende bakbeurt.
- Werk je bord af met het spiegeleitje. Doop de croûtons in de lopende dooier.
Een panzanella salade maak je niet op voorhand. Je wilt dat de croûtons nog mooi knapperig zijn.
De croûtons kan je wel op voorhand maken en in een blikken doos bewaren.
Reacties