Stoofpotje van lam en aardappel

Foto Cathy Van de Moortele
Bij Meerdanvlees had ik oa een portie lamspoulet besteld. In de buurt heb ik niet zo vaak de kans om lamsvlees te vinden, vandaar deze keuze. Het lamsvlees was al mooi in kleine blokjes versneden en ideaal voor een stoofpotje. Laat het vlees de tijd om goed gaar te worden. Het meegaren van de
aardappeltjes in de saus is niet alleen een surplus, maar ook een manier om de saus wat in te dikken.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kg lamspoulet
  • lamskruiden
  • peper en zout
  • 1 koffielepel gerookte paprika
  • 3 eetlepels Bomba tomatenpuree
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 stelen selder, in grove brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 50 ml rode wijn
  • 1 blik Mutti tomatenpulp
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 ml lamsbouillon, heet
  • 500 gr krieltjes, gewassen
  • verse koriander
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de blokjes lamsvlees bruin aan alle zijden. Leg niet al het vlees in 1x in de pot, de temperatuur zou te snel afkoelen. Bak het vlees in meerdere keren.
  • Kruid het vlees met lamskruiden, peper en zout, gerookte paprika.
  • Schep het vlees uit de pan.
  • Doe wat extra olijfolie in de pan.
  • Fruit de ui, selder en wortel aan en laat ze wat zachter worden.
  • Blus met de rode wijn.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Overgiet met de tomatenblokjes.
  • Zet het vuur iets hoger zodat alles goed warm wordt;
  • Voeg de laurier toe en overgiet met de bouillon.
  • Breng het stoofpotje aan de kook, zet een deksel op de pan en laat het vlees 45 min op medium vuur garen.
  • Voeg de krieltjes toe. Kijk of er nog wat extra vocht (bouillon of water) bij moet.
  • Zet het deksel op de pan en laat verder garen, tot de aardappelen en het vlees helemaal zacht zijn.
  • Serveer het stoofpotje in individuele Le Creuset potjes met deksel of in mooie kommen.
  • Werk af met verse koriander.
TIP:

Serveer met vers gebakken krokant brood.

Reacties