Stoofpotje van lam en aardappel
Foto Cathy Van de Moortele |
aardappeltjes in de saus is niet alleen een surplus, maar ook een manier om de saus wat in te dikken.
Wat hebben we nodig:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kg lamspoulet
- lamskruiden
- peper en zout
- 1 koffielepel gerookte paprika
- 3 eetlepels Bomba tomatenpuree
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 2 stelen selder, in grove brunoise gesneden
- 2 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
- 50 ml rode wijn
- 1 blik Mutti tomatenpulp
- 2 laurierblaadjes
- 500 ml lamsbouillon, heet
- 500 gr krieltjes, gewassen
- verse koriander
- Laat de olie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
- Bak de blokjes lamsvlees bruin aan alle zijden. Leg niet al het vlees in 1x in de pot, de temperatuur zou te snel afkoelen. Bak het vlees in meerdere keren.
- Kruid het vlees met lamskruiden, peper en zout, gerookte paprika.
- Schep het vlees uit de pan.
- Doe wat extra olijfolie in de pan.
- Fruit de ui, selder en wortel aan en laat ze wat zachter worden.
- Blus met de rode wijn.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Overgiet met de tomatenblokjes.
- Zet het vuur iets hoger zodat alles goed warm wordt;
- Voeg de laurier toe en overgiet met de bouillon.
- Breng het stoofpotje aan de kook, zet een deksel op de pan en laat het vlees 45 min op medium vuur garen.
- Voeg de krieltjes toe. Kijk of er nog wat extra vocht (bouillon of water) bij moet.
- Zet het deksel op de pan en laat verder garen, tot de aardappelen en het vlees helemaal zacht zijn.
- Serveer het stoofpotje in individuele Le Creuset potjes met deksel of in mooie kommen.
- Werk af met verse koriander.
Serveer met vers gebakken krokant brood.
Reacties