Salt & Vinegar hasselback aardappeltjes
Bijschrift toevoegen |
Wat hebben we nodig:
- 1 kg aardappelen, geschild en gewassen
- 440 gr appelazijn
- 440 gr water
- snuif zout
- 50 gr boter
- 50 gr olijfolie
- 2 takken rozemarijn, geritst en fijngehakt
- 2 koffielepeltjes kippenbouillonpoeder
- peper van de molen
- Snij de aardappelen in dikke, gelijke plakken (Ć©Ć©n vinger is een goeie maat). Het is belangrijk dat de aardappelplakken allemaal even dik zijn, zodat je een gelijke gaartijd krijgt.
- Leg de aardappelen een uurtje in de mengeling van appelazijn, water en zout.
- Breng de aardappelen in hetzelfde vocht aan de kook en laat ze zo'n 12 min garen of tot je er met een mes vlot door kan. Ze mogen echter nog niet helemaal gaar zijn, eerder beetgaar.
- Laat de aardappelen even afkoelen en verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
- Zet een bakplaat klaar met boter en olijfolie en laat die warm worden in de oven.
- Neem een uiterst scherp mesje en snij hiermee de plakken aardappel meerdere keren in. Zorg ervoor dat je de aardappelen niet helemaal doorsnijdt! Hoe meer sneetjes, hoe krokanter de aardappelen zullen worden.
- Leg alle plakken aardappel met de ingesneden kant naar beneden in de warme boter. Draai ze om en kruid ze met een mengeling van rozemarijn/bouillonpeper/peper.
- Bak de aardappeltjes 30 min, draai ze om en bak ze nog 30 min of tot ze goudbruin en krokant zijn.
Varieer in de kruiden: thijm, provenƧaalse kruiden, oregano, ..
De aardappelen moeten 1u in het vocht blijven liggen, zodat ze de azijn kunnen opnemen. Doe je dat niet, dan zal je niet de typische salt & vinegar smaak krijgen in je aardappeltjes. Geduld dus!
Het insnijden van de aardappelplakjes zal ervoor zorgen dat de aardappeltjes nog meer smaak zullen opnemen en extra krokant zullen worden.
Reacties