Couscous met witte patisson

Foto Cathy Van de Moortele
Altijd verrassend, zo'n couscoussalade. Je hebt meteen een complete maaltijd die je zowel koud als warm kan eten. Restjes kan je meenemen als lunch naar het werk of je maakt extra's voor de komende dagen.

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr olijfolie
  • 1/2 koffielepel vloeibare honing
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 250 gr groentebouillon
  • 200 gr couscous (2 zakjes)
  • 30 ml olijfolie
  • 1 kleine rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 250 gr patisson, ontpit en in blokjes gesneden
  • 70 gr gouden rozijntjes
  • 20 gr pistachenoten, gehakt
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en gesnipperd
  • snuif zout
  • peper en zout
  • verse koriander, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst de dressing: meng de olie met de honing, het citroensap.
  • Voeg de geplette tenen look toe en laat de dressing 30 min trekken. Gooi daarna de look weg.
  • Breng de bouillon aan de kook.  
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Strooi de couscous in de bouillon, roer om, zet een deksel op de pot en laat de couscous trekken, van het vuur weg. Van zodra de couscous alle bouillon heeft opgenomen, is hij klaar.
  • Laat de olie goed warm worden in een zware pan, type Le Creuset.
  • Fruit de ui aan met de patissonblokjes en laat die samen even meebakken. De patisson mag wat kleur krijgen.
  • Meng de rozijntjes en noten door de groenten en laat even meegaren.
  • De patisson moet beetgaar maar niet mushy zijn.
  • Meng de groentjes voorzichtig door de couscous, samen met de dressing.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Werk af met pijpajuin en koriander.
TIP:

Als je geen patisson kan vinden, gebruik dan gerust butternut pompoen of een courgette.
De kleinste exemplaren (de grootte van een sinaasappel) kan je op zijn geheel stomen of bakken. Het ziet er nog eens prachtig uit ook!

Reacties