Spaanse paella

Foto Cathy Van de Moortele
Paella maken vraagt niet zoveel tijd. Je moet enkel de juiste ingrediënten in huis hebben. Scampi's en erwtjes zitten standaard in de vriezer en toevallig had ik verse chorizo worsten in huis. De arboriorijst die ik gebruik voor risotto is evenzeer geschikt om er paella van te maken. In de koelkast liggen altijd paprika's, gewoon omdat ik ze zo vaak gebruik. Paella dus.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 (rode) ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 1/2 Spaans pepertje, ontpit en fijngesnipperd
  • 150 gr arborio of paella rijst
  • 1 laurierblad
  • 600 ml kippenbouillon, heet
  • 1 koffielepel saffraandraadjes, gestampt in de vijzel
  • 2 verse chorizo worsten, van de darm ontdaan 
  • 1/2 gele paprika, in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
  • 8 reuzengarnalen, in de pel, ontdooid en van het darmkanaal ontdaan (merk Delhaize)
  • chilivlokjes
  • 60 gr diepvrieserwtjes, bevroren
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat 2 - 3 eetlepels olijfolie warm worden in een paellapan of een hapjespan.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de look en het Spaans pepertje toe. Bak even mee.
  • Giet de rijst bij de uien en schep goed om, zodat elke rijstkorrel wat olie krijgt.
  • Leg het laurierblad bij de rijst.
  • Laat de bouillon op het vuur staan en los er de saffraan in op.
  • Voeg telkens een grote pollepel bouillon toe aan de rijst en wacht tot de rijst het vocht heeft opgeslorpt voor je een volgende lepel bouillon toevoegt.
  • Ondertussen laat je een zware pan, type Le Creuset, goed warm worden.
  • Knijp stukjes vlees van de worsten en bak ze aan in de pan.
  • Voeg de paprikablokjes toe en bak ze samen met het worstenvlees tot alles mooi gekleurd is. Zet het vuur niet te hoog.
  • Dep de garnalen droog en kruid ze met chilivlokjes.
  • Voeg de chorizo en paprika toe aan de paella en schep om. 
  • Zet de zware pan weer op het vuur en voeg wat extra olie toe als ze te droog blijkt.
  • Bak de garnalen 3 min aan elke kant, of tot de schalen mooi roze zijn.
  • Schep de diepvrieserwtjes door de paella en laat ze 2 min meewarmen. Werk af met peterselie.
  • Schep de paella over in een grote kom en versier met de garnalen.
TIP:

Deze hoeveelheid is voor 2 pers.
Je hebt mogelijks niet alle bouillon nodig en als je tekort hebt, kan je altijd nog wat heet water toevoegen.
Je reuzengarnalen zullen nog meer smaak hebben als je ze ongepeld bakt.

Reacties

Anoniem zei…
Dag Cathy, Vanavond deze paëlla gemaakt. Het was heerlijk en zeker niet moeilijk te maken.
Altijd fijn om gerechten te maken waarvoor je niet al teveel ingrediënten nodig hebt en die toch een bijzondere smaak hebben. BEDANKT!
Wat leuk dit te lezen en fijn dat het gesmaakt heeft. Bedankt!

Zoete groet,

Cathy
Anoniem zei…
Dag Cathy,
Vandaag jouw recept van "zoete couscous"gemaakt; dat was me toch lekker. I.p.v. couscous heb ik quinoa tricolore gebruikt. Dit geeft een heel mooi kleurenspel. Bij het recept was geen mogelijkheid om een opmerking te plaatsen, vandaar dat ik het zo oplos. Van jouw paëlla bleef mijn man maar eten: hij had 3 x opgeschept. Fijn dat de recepten voor 2 personen beschreven staan. Ze vallen goed in de smaak bij ons. Ga zo door.
Groetjes, Ellen van Schaik
Dag Ellen
wat fijn dit te horen! Altijd leuk als volgers niet alleen de receptuur uitproberen maar ook een berichtje nalaten. Geniet er van!

Zoete groet,

Cathy