Auberginekaviaar op geroosterde tomaat

Foto Cathy Van de Moortele
Ik vind aubergines zo mooi! De vorm, de kleur, de glans, het gevoel als je ze aanraakt. Vroeger kon aubergine me absoluut niet bekoren, maar tegenwoordig haal ik ze wekelijks in huis. Is het niet voor een pasta alla norma of een caponata catanese, dan is het wel om er auberginekaviaar van te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • 1 ui, gehalveerd
  • 1/3 pepertje, ontpit en fijngesnipperd
  • scheutje citroensap
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel garam masala
  • vers gesnipperde peterselie
  • zelfgemaakt paneermeel naar behoefte
  • 2 grote tomaten, in dikke plakken gesneden
  • peper van de molen
  • grof zout
  • gemengde sla
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • enkele zwarte olijven
  • balsamicostroop
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Zet een ovenschaal klaar en vet ze ruim in met olijfolie.
  • Snij de aubergine horizontaal door.
  • Met een scherp mesje maak je diepe, diagonale insnijdingen in het vruchtvlees. Wees voorzichtig, zodat de schil mooi intact blijft.
  • Leg de aubergines in de schaal, met het vruchtvlees naar boven.
  • Schik de uienhelften tussen de aubergines, met het vruchtvlees naar beneden.
  • Besprenkel de aubergines ruim met olijfolie.
  • Bak de aubergines 30 - 40 min of tot het vruchtvlees mooi zacht is.
  • Schraap het vruchtvlees uit de aubergines met een lepel en breng het over in een keukenrobot.
  • Duw de uien uit de schillen en gooi de schillen weg. De gebakken uien mogen bij de aubergine.
  • Mix de aubergines met de ui, het pepertje, citroensap, yoghurt, garam masala tot een pasta.
  • Roer de peterselie door de massa.
  • Voeg naar behoefte paneermeel toe, tot de kaviaar iets dikker is en je er quenelles kan van maken.
  • Ondertussen verhit je een zware pan op het vuur.
  • Kruid de tomatenschijven met peper en zout.
  • Leg de tomaten in de hete pan en bak ze aan één zijde goudbruin.
  • Schik de tomatenschijven op 2 borden en beleg ze met quenelles van auberginekaviaar.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Werk af met fijngesnipperde sjalot, zwarte olijven, extra olijfolie en balsamicostroop.
TIP:

Geef vers gebakken stokbrood bij dit gerecht voor een complete maaltijd.

Reacties